Nova kriza na pomolu?

TAJNO PODZEMNO SKLADIŠTE: Iran pokazao najnovije balističke projektile sposobne nositi nuklearne bojeve glave

Iran je ovoga tjedna objavio snimku podzemnog skladišta oružja, ukopanog duboko u planinu, na kojoj se vide novi balistički projektili nazvani Emad, a koji, prema tvrdnjama SAD-a mogu nositi nuklearne bojeve glave.

U jednominutnom videu vide se visoki iranski dužnosnici u inspekciji projektila u podzemnoj bazi namijenjenoj za skladištenje teškog naoružanja, koju je već pokazao u jednom videu objavljenom u listopadu 2015, piše Reuters.

Kako piše NBC, takvi su projektili očito kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, a Iran ih je pokazao u trenutku kada nakon povijesnog sporazuma sa SAD-om ta zemlja počinje ukidati gotovo sve sankcije prema Islamskoj Republici. Prema sporazumu Iran se odrekao svog vojnog nuklearnog programa.

Iran napravio važan korak i premjestio obogaćeni uran u Rusiju

Prodali Rusiji obogaćeni uran

Iran se pridržava glavnog dijela sporazuma po kojem je morao Rusiji prodati sav obogaćeni uran za koji se međunarodna zajednica bojala da bi mogao biti iskorišten za izradu atomske bombe. Međutim, iranski predsjednik na Staru je godinu naredio ubrzanje programa razvoja balističkih raketa.

SAD kaže da su Emadi prvi put testirani u listopadu, a dizajnirani su tako da uspješno izbjegavaju proturaketnu obranu. Uz to, navodno bi trebali biti i puno precizniji od projektila s kojima je Iran dosad raspolagao, a to su Shahab 3 rakete koje su nastale po sjevernokorejskim nacrtima.

Na snimci se jasno vidi kratka kolona kamiona na koje su natovareni projektili. Radi se o specijalnim transporterima naziva TEL s kojih je moguće lansirati rakete i koji izgledom podsjećaju na Mercedesove kamione, dok se čini da su podizač i lansirna rampa proizvedeni u Iranu.

Dozapovjednik Iranske revolucionarne garde ustvrdio je za Reuters da su njihove podzemne baze toliko pune naoružanja da više ne znaju gdje bi skladištili nove rakete. Sudeći da ovaj video prikazuje samo tri Emada, teško je povjerovati u takvu tvrdnju.

ZANIMLJIVA SITUACIJA: Prastari iranski presretači Tomcati prate ruskog Medvjeda u akciju

Povratak na Net.hr