KRUŽI PO BRUXELLESU

TAJNO IZVJEŠĆE OTKRIVA: U slučaju ruskog napada, NATO se ne bi mogao obraniti – Savez je ‘atrofirao’

U tajnom izvješću do kojeg je došao Spiegel stoji kako NATO, u slučaju hipotetskog napada Rusije, nije spreman obraniti se te kako bi viši vojni časnici u NATO-u željeli vratiti zapovjedne strukture kakve je Savez imao u vrijeme Hladnog rata.

Otkako je Rusija pripojila Krim 2014. godine, NATO se priprema na moguću vojnu obranu svojih članica. No, problem NATO-u ne stvara samo birokracija 29 zemalja članica koja bi znatno usporila proces kolektivne obrane zemalja, već i strukturne slabosti Saveza, piše Spiegel.

Naime, još od kraja lipnja sjedištem NATO-a u Bruxellesu kruži tajni dokument u kojemu se navode sve slabosti Saveza i prema kojem se NATO ne bi mogao obraniti u slučaju napada iz Rusije.

‘SRBIJA ZBOG RUSA POSTAJE VOJNI FAKTOR U REGIJI’: Bivši šef tajne službe otkrio ključnu pogrešku čelnika NATO saveza

27 godina od završetka Hladnog rata, Savez je, “atrofirao”, a funkcionalnost logističke infrastrukture NATO-a je ograničena, navodi se u tajnom izvješću.

‘Savez je atrofirao’

Savezu nedostaju stvari kao što su prikolice za tenkove, vagoni za tešku opremu i moderni mostovi preko kojih može prijeći 64-tonski div poput borbenog tenka Leopard 2. “Koja je korist od najskupljih oružanih sustava ako ne mogu biti transportirani tamo gdje su najpotrebniji?”, stoji u izvještaju.

Navodno se ne može osloniti ni na NATO-ovu jedinicu za brzu reakciju.

PRIJETI VELIK SUKOB PUTINA I TRUMPA: Odnos SAD-a i Rusije odredit će Crna Gora?

Unatoč tome što je NATO vjerojatno vojno superioran i u boljem financijskom stanju od ruskog režima Vladimira Putina, tisuće godina vojne povijesti pokazale su da o pobjedi i porazu često odlučuju nespektakularni čimbenici kao što su opskrbne linije i logistika, piše Spiegel.

Izvješće sjedištem NATO-a kruži od lipnja

“Malo tko doista vjeruje da bi Rusija mogla napasti članicu NATO-a, ali mnogi u Savezu su uvjereni kako bi samo uvjerljivo vojno zastrašivanje spriječilo Putina u vršenju političkog pritiska na najistočnije zemlje Saveza kao što su Estonija, Litva i Latvija”, navodi taj list.

SUSRELI SE TRUMP I MAY: ‘U potpunosti sam za NATO, ali želim dobre odnose s Rusijom zbog borbe protiv ISIS-a’

Da je NATO-u potrebna modernizacija, svojedobno je priznala i donedavna norveška ministrica obrane Ine Eriksen Soreide koja je kazala kako se “u NATO-u prepoznaje potreba prilagodbe i modernizacije saveza i njegove zapovjedne strukture”.

Njezin danski kolega Claus Hjort Frederiksen je izjavio slično kad je rekao: “Rusija je aneksijom Krima prekršila međunarodne zakone što znači da Savez mora preispitati svoje zapovjedne strukture. NATO je najsnažniji obrambeni savez na svijetu upravo zato jer se posljednjih 70 godina stalno prilagođavao novim izazovima”, zaključio je Frederiksen.

Povratak na Net.hr