ERDOGANOVE PRIJETNJE

TAJNI PLAN TURSKE VLADE: Svakog će dana preko granice pustiti 3.000 izbjeglica!

Turska vlada ima tajni plan prema kojem će dopustiti da svakog dana i do 3.000 izbjeglica otplovi prema Grčkoj, rekli su obavještajni službenici, prenosi The Independent.

Grčki analitičari tvrde da se tisuće čamaca i motornih brodica vide duž turske obale otkako je propao dogovor između Ankare i Bruxellesa.

Erdogan prijeti Europskoj uniji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan već je ranije prijetio da će otvoriti graice ako Europska unija nastavi blokirati pregovore o pristupanju Turske Europskoj uniji.

Europski je parlament izglasao privremeno blokiranje razgovora o članstvu zbog zabrinutosti oko brutalnog guđenja nezadovoljstva u zemlji nakon neuspjelog vojnog puča u srpnju.

‘Ako napravite samo korak dalje, otvorit ćemo graice. Ni ja ni moji ljudi nismo pod utjecajem vaših prijetnji. Nama ništa neće značiti ako tako glasujete’, rekao je Erdogan.

-
Turski predsjednik ErdoganFoto: ADEM ALTAN/AFP

Podsjetimo, prema dogovoru postignutom u ožujku, sve izbjeglice koje bi stigle na talijansku ili grčku obalu, bile bi poslane natrag u Tursku, a Europska unija je Ankari obećala novčanu pomoć, bezvizni režim za građane Turske i ubrzavanje pregovora o članstvu u EU.

‘Grčka neće moći podnijeti taj teret’

No kako pišu grčke novine Proto Thema, Ankara je odustala od uvjeta koje je postavljao Bruxelles i sada bi mogla otvoriti granice izbjeglicama i pustiti ih prema Europi. Takav je rasplet situacije samo pitanje dana.

Athanassios Drougas iz grčkih obavještajnih službi rekao je za The Times da nitko ne podcjenjuje Erdogana i njegovu nepredvidljivost ovih dana.

‘Ti planovi i eksplicitne prijetnje koje je turski predsjednik izrekao proteklih tjedana ozbiljno su zabrinuli Grčku. Ako Turska ponovno otvori granice, Grčka zbog trenutnog financisjkog i socijalnog stanja neće moći podnijeti taj šok’, rekao je Drougas.

GREECE-EUROPE-MIGRANTS-MORIA
Izbjeglićki kamp Moria u GrčkojFoto: LOUISA GOULIAMAKI

‘Dok je Europa u neredu, Erdogan misli da ima slobodu ucjenjivanja Europske unije, koristeći izbjegličku krizu kao instrument’, dodaje Drougas.

Više od milijun izbjeglica, većinom iz Sirije i Iraka, stiglo je prošle godine u Europu, mnogi od njih preko Turske.

Trenutno više od 60.000 izbjeglica živi u izbjegličkim kampovima u Grčkoj nakon što je nekoliko balkanskih zemalja zatvorilo svoje granice.

 

 

 

Povratak na Net.hr