ZATIŠJE PRED OLUJU

TAJNA SNIMKA: CNN snimio sablasne scene Mosula uoči krvave bitke, upozoravamo – potresno je

Videosnimka snimljena potajno iz automobila u istočnom Mosulu daje rijedak uvid kako drugi najveći grad u Iraku danas izgleda: grad je to duhova pred kojim je krvava bitka sa džihadistima ISIS-a. Snimku možete pogledati OVDJE.

Grad su osvojili ISIS-ovci prije dvije godine i tamo proglasili svoj kalifat. Kako iračke snage napreduju na istočnim rubovima grada, snimka pokazuje napuštene ulice na kojima se vidi svega nekoliko automobila, a stanovnika gotovo da i nema.

‘Zatišje pred oluju’

Snimka započinje u blizini Sveučilišta u Mosulu, a zatim se na njoj vide razrušene zidine i nekoliko crnih zastava Islamske države. Grad je sablasno prazan, u njemu vlada zatišje pred strašnu oluju.

Video su 29. listopada snimile ‘Mosulske brigade’, grupa studenata i državnih službenika koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIS u lipnju 2014. preuzeo vlast. Video je pak CNN-u proslijedio radijski voditelj Mohamad Al Mawsily, koji s kurdskog područja emitira program na postaji Alghad od 2015. godine.

IRAQ-CONFLICT

Potpuno odsječeni od vanjskog svijeta

Otkako je Islamska država preuzela grad i zabranila satelitsku televiziju, internet i korištenje mobitela, Mosul je potpuno odsječen od vanjskog svijeta.

Foto: Screenshot, CNN video
Foto: Screenshot, CNN video

‘ISIS pokušava prikazati kako se u Mosulu odvija normalan život, ali to nije tako. Trgovine su zatvorene, ulice su prazne. To nije normalan život. preživljavanje je ovdje svakim danom sve teže’, rekao je Al Mawsily, čije ime zapravo znači ‘iz Mosula’ te je pseudonim koji koristi kako bi prikrio svoj pravi identitet.

Stanovništvo gladuje i čeka ono najgore

Preostali stanovnici koji se javljaju u njegovu radijsku emisiju kažu da jedu samo jedan obrok dnevno, a susjedi si međusobno pomažu u preživljavanju. Znaju da ih ono najgore tek čeka kad iračke snage uđu u grad i počnu se boriti s pripadnicima ISIS-a, rekao je Al Mawsily.

ZAPELA OFENZIVA NA MOSUL: Osam stvari zbog kojih će saveznici ondje teško pobijediti ISIS

IRAQ-CONFLICT-MOSUL

Iračke snage približavaju se Mosulu i njihov je ulazak samo pitanje sati, rekao je jučer tamošnji načelnik za borbu protiv terorizma. Ofenziva za ključni grad ISIS-a ušla je time u novu fazu. Koalicija od 100 tisuća iračkih vojnika 17. je listopada započela borbu za preuzimanje Mosula. Od tada su polako napredovali i istjerivali džihadiste Islamske države iz okolnih gradova i sela. Očekuje se da će predstojeća bitka za Mosul biti dugotrajna i krvava te da će završiti s velikim brojem žrtava.

BITKA ZA MOSUL: Počela velika vojna operacija protiv Islamske države

‘DŽIHADISTI BJEŽE POPUT ŠTAKORA’ Ovako izgleda bitka za Mosul očima čovjeka na prvoj crti bojišnice

U Mosulu je nekoć živjelo više od dva milijuna stanovnika, no mnogi od njih su se pred džihadistima povukli u okolna mjesta u posljednje dvije godine.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr