BIO JE HUMANITARAC

TAJKUN SE PRED SMRT SJETIO RODNOG SELA: Svaki stanovnik postat će milijunaš

Svih 80 stanovnika malog španjolskog sela upravo su postali milijunaši, zahvaljujući jednoj kolibi, ondosno čovjeku koji se u njoj rodio.

U selu Cerezales del Condado rodio se Antonino Fernández, čovjek koji je osmislio popularno pivo Corona i na njemu se obogatio. U oporuci se sjetio i rodnog mjesta pa će svi će na bankovni račun dobiti u protuvrijednosti nešto manje od 18 milijuna kuna piše Daily mail.

VELIKO SRCE: Delničanka ostavila rodnom gradu dva milijuna kanadskih dolara

Procjenjuje se da je Španjolac prije smrti u kolovozu ove godine bio ‘težak’ najmanje 1,5 milijardi kuna, a bogatstvo je ostavio rodnome mjestu. Fernández je preminuo u kolovozu u dobi od 99. godina.

Morao prekinuti školu

U Cerezalesu del Condadu živio u velikom siromaštvu s 12 braće i sestara.

Antoninova obitelj je, kažu prijatelji, bila više gladna nego sita, a on je sa samo 14 godina morao prekinuti školovanje jer mu ga roditelji nisu mogli financirati. Nakon Španjolskog građanskog rata otišao je u Leon gdje se vjenčao sa Cinijom Gonzalez Diez. Njen ujak bio je vlasnik tvrtke Grupo Modelo, i 1949. ih je pozvao u Meksiko. González je počeo kao radnik u skladištu pivovare, napredovao i 1971 postao direktor tvrtke. Upravo je Španjolac, nakon što je postao direktor, od njihova brenda Corona stvorio svjetsko ime.

Tvrtka samo od prodaje toga piva u SAD-u godišnje zaradi 4,9 milijarde kuna

‘Nikad nismo imali novca. Snalazili smo se. Antonino nam je iz korijena promijenio živote. Ponosni smo i sretni što nije zaboravio rodni kraj. Danas su ljudi poput njega rijetkost. Neka mu je laka zemlja i vječna slava’, rekao je seljanin Maximino Sanchez za lokalne novine Diario de León.

Pokojnog Fernándeza zbog ljubavi prema domovini i humanitarnog rada cijenio je i bivši španjolski kralj Juan Carlos.

Od ostavštine takozvanoga kralja piva zaselak Cerezales del Condado dobit će i novi kulturni centar te lokalnu neprofitnu zakladu, koji će zaposliti čak 300-tinjak ljudi.

 

Povratak na Net.hr