EVINA KONKURENCIJA

TAJ FATALNI FÜHRER I LJUBOMORNA EVA BRAUN: Dok je pripremao svjetski rat, s jednom se ženom nalazio čak 140 puta

Poznato je kako je Adolf Hitler bio ljubitelj mladih djevojaka, a čini se kako je i on njima bio fatalno neodoljiv. Zbog njegove priče s ovom djevojkom, pokušana su dva samoubojstva.

Očekivali bismo da u jeku priprema za Drugi svjetski rat Adolf Hitler nije pridavao previše pozornosti ni vremena ničemo što nije bilo usko vezano uz strategiju, politiku i propagandu svoje stranke te podizanju svog kulta ličnosti. No, čini se kako je jedna mlada dama ipak uspjela zaokupiti njegovu pozornost i to toliko da se nacistički vođa s njom sastajao svakih deset dana unatoč pretrpanom rasporedu i planiranju osvajanja svijeta.

Izgubila glavu za Führerom

Mlada Britanka, Unity Mitford, potječe iz duge aristokratske loze, te je u ono vrijeme bila, kako to danas kažemo, ‘it’ djevojka. Autori su je često nazivali Hitlerovim groupijem, ali proslavljena politologinja Michaela Karl, prvi put u svojoj knjizi piše o tome kako je došlo do veze veza između mlade Unity i pomahnitalog diktatora koji je, pokazalo se, bio posebno slab na mlade djevojke.

POVJESNIČAR RAZOTKRIO ŠEFA NACISTIČKE NJEMAČKE: ‘Biografiju u kojoj se Hitler uspoređuje s Isusom napisao je on sam’

Dvojac se upoznao 9. veljače 1935. godine u njegovu omiljenom restoranu u Münchenu. Djevojka je nedugo nakon toga taj susret opisala u pismu svojoj sestri Diani. ‘U 15 sati završila sam s objedom kada je Führer ušao odjeven u baloner te sjeo s još dvojicom muškaraca za svoj stol. Deset minuta kasnije vlasnik je došao do mene i rekao da vođa želi razgovarati sa mnom’, pisala je Unity.

Očito mu je bila važna

U razdoblju između 1935. i 1939. godine Hitler i Unity su se nalazili svakih desetak dana. ‘Za zaposlenog diktatora, koji se paralelno s time pripremao za svjetski rat, to je bilo neobično mnogo susreta. Njih ukupno 140’, kaže autorica Michaela Karl.

UGLEDNI POVJESNIČARI: ‘Napokon smo otkrili zašto se Hitler panično bojao da ga netko ne vidi golog!’

Hitler ju je uskoro odveo i na Wagner festival, ali i na veliki skup u Nürnbergu, kao i na nekoliko drugih velikih nacističkih događaja. Unity je uskoro postala dio Hitlerova najužeg kruga. ‘Bila je vrlo inteligentna žena, razmišljala je svojom glavom. Nije bila poput Eve Braun koja nije bila zainteresirana ni za što’, riječi su kojom je Unity jednom prilikom opisao Hitlerov suradnik Albert Speer.

I bi ljubomora…

A Eva Braun, piše autorica, bila je iznimno ljubomorna na Hitlerovu novu priležnicu. U svom je dnevniku zapisala trenutak kad joj je supruga Hitlerovog osobnog fotografa rekla za Unity. ‘Gospođa Hoffman mi je rekla da mi je našao zamjenu’, napisala je. Evin prvi neuspješni pokušaj samoubojstva mnogi su protumačili kao čin ljubomore, piše Daily Mail.

U svibnju 1939. godine Hitler je našao Unity četverosoban stan u Münchenu u koji je izvjesila dvije goleme svastike. Sin tadašnjeg američkog veleposlanika u Londonu, Joseph Kennedy Jr., upoznao je mladu Unity. ‘Ona je uvjerena kako je za sukob Njemačke sa SAD-om i Engleskom, prije svega, kriva židovska propaganda te da je jedini način za rješavanje sukoba protjerivanje Židova’, pisao je Kenendy.

NAJLUĐE TEORIJE O HITLERU: Bio je židov, Đavo i milijarder, a imao je svemirski brod

Pokušaj samoubojstva

Kad su Francuska i Engleska proglasile rat Njemačkoj u rujnu 1939. godine, njezin cijeli svijet se srušio. Nejasno je što se točno dogodilo, ali čini se kako si je Unity, na dan proglašenja rata, pucala u glavu. Pokušaj samoubojstva je preživjela, ali je bila teško ranjena te ju je Hitler smjestio u bolnicu u Münchenu. Tamo ju je posjećivao, pa tako i 8. studenoga, na dan kad je izbjegao atentat bombom na skupu u Bürgerbräukelleru. Sa skupa je otišao 13 minuta ranije ne bi li posjetio Unity.

Ona je s vremenom vraćena u Veliku Britaniju, a Hitler ju navodno nikada nije prebolio. Unity Mitford preminula je u Velikoj Britaniji u svibnju 1948. godine od posljedica ranjavanja.

Povratak na Net.hr