TA GA SLIKA PROGONI

‘TA DJEVOJČICA PROMIJENILA MI JE ŽIVOT, MORAM JE NAĆI!’ Ugledni slovenski fotoreporter traži izbjeglicu iz Preševa

Matic Zorman, nagrađivani fotoreporter iz Slovenije objavio je video u kojem traži pomoć oko pronalaska jedne od izbjeglice koje je snimio 7. listopada u Preševu, u Srbiji.

Među tisućama očajnih ljudi iza ograde u prihvatnom centru Matic je spazio djevojčicu koja mu je, kako kaže, promijenila život. Malena se progurala ispred svoje obitelji te rukama primila ogradu. Dan je bio hladan i kišovit, a kabanica joj je prekirla lice.

Dobio uglednu nagradu

Zoman je izvrsnom fotografijom ovjekovječio očaj izbjeglice, za što je kasnije osvojio nagradu World Press Photo. No, Zorman i dalje ne zna tko je djevojčica koja ga je proslavila. Želi je upoznati.

Nisam je htio gnjaviti tako da je uopće nisam pitao kako se zove. Iskreno, nisam ni primijetio da joj je kabanica prekrila lice. Samo sam se udaljio od ograde kako bih opalio još fotografija izbjeglica.Tek poslije, kada sam vidio fotografiju, shvatio sam da ona može simbolizirati svu muku koju prolaze ti jadni ljudi’, rekao je Zorman koji izbjegličku krizu prati od 2014. godine.

Fotoreporter priznaje kako ga slika djevojčice progoni otkad ju je snimio.

‘Nagrada mi je promijenila život’

Stalno se pitam kako se zove i gdje se ta curica sada nalazi. Nagrada mi je promijenila život. Ali glavno pitanje je – što je s njom? Gdje se nalazi sada? Želim iskoristiti pažnju koju je ta fotografija dobila kako bih tom djetetu dao priliku da govori, jer bi njezin glas bio daleko upečatljiviji od moje fotografije.

Nadam se da ću je pronaći i napraviti neku pozitivnu priču o njenoj trenutačnoj situaciji. To je i zaslužila nakon svega što je prošla’, objasnio je Zorman.

Od srpskih vlasti moli da mu pomognu jer ne želi da njegova fotografija ostane samo jedna od mnogih.

Povratak na Net.hr