PRIJETNJA MIRU

SA SVIH STRANA SVIJETA PLJUŠTE REAKCIJE NA NOVU KIMOVU PROVOKACIJU: ‘Trebamo zajednički odgovor na njegove poteze’

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Sjedinjene Države “riješiti” situaciju sa Sjevernom Korejom nakon najnovijeg balističkog pokusa te zemlje, dok su američki diplomati najavili da će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju.

DRAMA NA DALEKOM ISTOKU: Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil! Oglasio se i Donald Trump: ‘Riješit ćemo ovu situaciju’

Pentagon je ranije objavio da je projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila pao blizu Japana te da je prema prvim procjenama riječ o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM).

Trump je rekao da lansiranje projektila nije promijenilo “vrlo ozbiljan” američki pristup tom pitanju. Američki predsjednik je prije tjedan dana Sjevernu Koreju ponovno stavio na popis zemalja za koje Washington kaže da podržavaju terorizam.

Najavio rješavanje situacije

“Reći ću vam samo to da ćemo riješiti taj problem … to je situacija koju ćemo riješiti”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Diplomatski izvori kazali su da će SAD i Japan tražiti održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj bi se raspravljalo o balističkom pokusu Sjeverne Koreje. Pjongjang je od 2006. pod sankcijama UN-a zbog svog balističkog i nuklearnog programa.

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je kako SAD osuđuje lansiranje balističkog projektila, no da i dalje želi pronaći mirno rješenje za denuklearizaciju i akcije Sjeverne Koreje. Svjetske vođe pozvao je da pošalju jedinstvenu poruku Sjevernoj Koreji – da odustane od nuklearnog programa, piše CNN.

Američki ministar obrane James Mattis rekao je da sjevernokorejski projektil letio više nego u svim dosadašnjim sjevernokorejskim pokusima. “Iskreno, ovaj je projektil otišao više nego prethodni pokusi koje su poduzeli”, rekao je Mattis.

‘Istraživanje i napori koje ulažu u razvoj raketa mogu postati prijetnja svima na svijetu. Sjeverna Koreja nastavlja graditi prijetnju svjetskom miru, a pogotovo SAD-u’, dodao je Mattis.

Shinzo Abe zatražio hitan sastanak UN-a

Europska Unija priopćila je kako je posljednje lansiranje balističkog projektila od strane S. Koreje ‘novo nedopustivo kršenje’ UN-ove rezolucije o sigurnosti.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako svijet treba imati zajednički odgovor na poteze Sjeverne Koreje.

‘Uložili smo prigovor protiv Sjeverne Koreje. Zahtijevam hitan sastanak UN-a. Međunarodna zajednica mora se ujediniti i primijeniti sankcije u cijelosti. Nećemo se povinuti pred provokacijama, trebamo maksimizirati pritisak’, rekao je Abe.

Projektil letio oko 50 minuta

Pentagon je objavio da je prvotna procjena da je projektil bio ICBM te da je lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Projektil je letio oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona. Dodaje se da projektil nije predstavljao prijetnju teritoriju SAD-a niti njezinim saveznicima.

Japanska vlada objavila da je projektil letio oko 50 minuta te da je pao u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, javila je japanska mreža NHK.

Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, i južnokorejska vojska uzvratila je pokusnim ispaljivanjem projektila, objavila je južnokorejska vojska.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju je snažno osudio ispaljivanje projektila ustvrdivši da ono predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Povratak na Net.hr