NE BIRAJU RIJEČI

SVJETSKI TISAK O TRUMPU: ‘Ovo je najgora moguća katastrofa. Nezamislivo je postalo stvarnost’

Neki u tome vide “tragediju”, “katastrofu”, drugi “pobjedu gnjeva” i “osvetu” malih ljudi, no svjetski se tisak složio u srijedu da pobjeda Donalda Trumpa predstavlja prije svega trijumf populizma i početak nepredvidivog predsjednikovanja.

“Pobjeda gnjeva” naslov je francuskog dnevnika Le Monde koji u Trumpovu dolasku na vlast vidi pobjedu koja će “pogodovati političkim pokretima i čelnicima iz cijelog svijeta”, a u njegovu obećanju da će “Americi vratiti njenu veličinu” znak “povlačenja i izolacionizma”.

TRUMP IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SAD-a, CLINTON PRIZNALA PORAZ! Trump u prvom govoru: ‘Bit ću predsjednik svih Amerikanaca!’

“Trumpokalipsa” piše lijevi dnevnik Liberation. “Ne zavaravajmo se: prva svjetska sila sad je u rukama krajnje desnice. Polovica Amerikanaca glasovala je, svjesno, za rasističkog kandidata, lažova, seksista, prostaka i mrzitelja. Ovi su izbori dodatno upozorenje onima koji misle da Marine Le Pen ne može doći na vlast u Francuskoj 2017.”.

Liberation

Na desnici, Le Figaro vidi u “američkom gnjevu” koji dovodi Trumpa na vlast presliku europskih pobuna. Ta nova realnost neće se raspršiti kao prašina nakon sukoba. Niti na atlantskoj obali niti na drugoj.”

Le Figaro

U Njemačkoj, Sueddeutsche Zeitung žali zbog “najgore moguće katastrofe. Nezamislivo je postalo stvarnost”.

U Londonu Guardian dodaje: “Američki narod upao je u bezdan. Budući predsjednik sektaška je i nestabilna osoba, seksualni predator i zagriženi lažljivac. Sposoban je za sve”.

Guardian

Tabloid desnice Daily Mail pozdravlja pak “osvetu” malih ljudi i “poniženje za Hillary, anketare i poslovnu elitu te pripadnike showbiznisa”.

U Italiji La Stampa je manje pesimistična. Pod naslovom “Trump, uragan bijesa i nezadovoljstva”, ocjenjuje da “Trumpova pobjeda potvrđuje vitalnost američke demokracije, sposobne da se stalno transformira” iako izaziva “niz nesigurnosti povezanih s nepredvidljivošću pobjednika”. U međuvremenu “ostatak svijeta mora probaviti što se dogodilo ove noći: pobunjeni narod kuca na naša vrata”.

Povratak na Net.hr