SNIMKE POKAZALE

SVIJET U STRAHU: Sjeverna Koreja možda u završnoj fazi pripreme za nuklearni pokus

Satelitska snimka sjevernokorejskoga glavnoga nuklearnog poligona snimljena tijekom vikenda pokazuje da bi Pjongjang mogao biti u završnoj fazi priprema za šesti nuklearni pokus, objavio je američki think tank u srijedu.

Sjever 38, washingtonska internetska stranica koja prati Sjevernu Koreju pokazala je neprekidnu prisutnost vozila i prikolica na pokusnome nuklearnom poligonu Punggye-ri te znakove da su u pokusni tunel možda postavljeni komunikacijski kablovi.

‘Nema konačnog dokaza’

Također je izbačena voda te se “tunel vjerojatno održava suhim radi praćenja komunikacijske opreme”, rečeno je.

REŽIM IZ PJONGJANGA ISPALIO ČETIRI RAKETE: Sjeverna Koreja neuspješno izvela novo raketno testiranje

KIM JONG-UN OPET PRIJETI: Sjeverna Koreja je blizu testiranja intekontinentalnog projektila

“Kombinacija tih čimbenika snažno sugerira da su u tijeku pokusne pripreme, uključujući instalaciju opreme. Snimka međutim ne pruža nikakav konačan dokaz niti nuklearne naprave niti vremena početka testa”.

Nedostatak aktivnosti bilo gdje na poligonu “može značiti da su pripreme za test u završnoj fazi”, navodi se u izvješću ali i dodaje: “Otkad Sjeverna Koreja zna da je svijet promatra i sposobna je za obmane, potreban je oprez  prije no što se objavi da prijeti nuklearni pokus”, kaže se u izvješću.

UZBUĐENI KIM JONG-UN NAKON TESTA NOVOG ‘ORUŽJA’: ‘Svijet će uskoro shvatiti važnost ovoga…’

Pet nuklearnih testova unatoč sankcijama UN-a

Think tank je objavio tijekom vikenda da su vozila i prikolice na poligonu možda upotrijebljeni za instalaciju nuklearnog uređaja za pokus koji će izvesti.

Sjeverna Koreja izvela je pet nuklearnih testova i niz lansiranja nuklearnih projektila, unatoč sankcijama UN-a i vjeruje se da vladini dužnosnici i stručnjaci rade na tome da razviju projektile koji bi mogli dosegnuti SAD.

‘TO SE NEĆE DOGODITI’: Trump progovorio o nuklearnom oružju i ima snažnu poruku za Sjevernu Koreju

Povratak na Net.hr