PORAST BROJA ZARAŽENIH

SVIJET SE BRINE OKO TRI SOJA, A ONI IMAJU PUNO VEĆIH PROBLEMA: U Indiji otkriveno oko 240 mutiranih varijanti koronavirusa

Članovi indijskog tima za COVID-19 izvijestili su kako je u toj zemlji otkriveno oko 240 mutiranih varijanti koronavirusa

Zdravstvene vlasti u Indiji izvijestile su da je u toj zemlji otkriveno čak 240 mutiranih varijanti koronavirusa. Smatraju kako je to otkriće povezano s nedavnim naglim porastom broja zaraženih u nekoliko provincija te upozoravaju da se neke mutirane varijante lakše prenose, odnosno da možda i zaobilaze imunitet.

Član indijskog tima za COVID-19 u regiji Maharashtra, Shahshank Joshi potvrdio je kako je u Indiji otkriveno oko 240 novih varijanti virusa SARS-CoV-2, dok šef indijskog instituta za medicinske znanosti, Randeep Guleria tvrdi da neke varijante mogu izazvati ponovnu zarazu kod ljudi koji su dobili antitijela tako da su već preboljeli COVID-19 ili su se cijepili, prenosi RT.

COVID: Novi soj, varijant ili mutacija? Znanstvenici tvrde da se biologija virusa promijenila

Guleria ipak naglašava da je cijepljenje i dalje nužno, jer bi, ako ništa drugo, moglo ublažiti simptome zaraze. On zagovara agresivne mjere testiranja, praćenja kontakata i izoliranja zaraženih, dok Joshi preporuča nošenje nošenje duplih maski te stvaranje zona za obuzdavanje žarišta.

Samo je njihova regija u nedjelju izvijestila o 6971 novozaraženih i 35 preminulih osoba. U cijeloj je Indiji tog dana zabilježeno 14.264 novozaraženih, dok se u ponedjeljak taj broj popeo na 14.199 uz 83 preminule osobe.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Povratak na Net.hr