TRUMPOVA UREDBA

SVIJET SE BOJI, SLIJEDI ZASTRAŠUJUĆ SLIJED DOGAĐAJA: ‘Zabrana za muslimane tek je početak – slijedit će je i drugi’

Trumpova zabrana za muslimane mogla bi biti samo početak za veću zabranu useljavanja muslimana, upozorio je Amnesty International. Organizacija je također upozorila i Veliku Britaniju, pozvavši je da stane protiv takve odluke te da po tom pitanju počne raditi više, prenosi Independent.

Još prošle godine Donad Trump je u svojoj kampanji obećao kako će u potpunosti ukinuti mogućnost imigracije za muslimane u SAD-u, a kada je postao republikanski kandidat, odluku je nešto ublažio, rekavši kako će napraviti ekstremne provjere pri ulasku muslimana u SAD.

Šokantna i užasna zabrana

Amnesty International strahuje kako će nedavno donesena zabrana postati trajna te da bi istu praksu mogle pratiti i neke druge zemlje.

Direktorica Amnestyja u Velikoj Britaniji, Kate Allen, kazala je kako se radi o šokantnoj i užasnoj zabrani.

‘Ova zabrana je šokantna i užasna. Iako predsjednik Trump kaže kako se radi o privremenoj zabrani, bojimo se kako bi mogla postati trajna ili kako bi je i druge zemlje mogle slijediti’, rekla je Allen te dodala kako se svijet nalazi u najgoroj izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata.

‘SAD zatvara svoja vrata’

‘U najgoroj smo izbjegličkoj krizi od Drugog svjetskog rata, a SAD zatvara svoja vrata. Moramo se zauzeti za vrijednosti koje podržavamo i stoga pozivamo našu vladu (Vladu Velike Britanije) da napravi sve u svojoj moći kako bi promijenila ovu politiku i suprotstavila joj se’, rekla je Allen.

Šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus prije dva dana je izjavio kako bi se zabrana mogla proširiti i na neke druge zemlje te kako je aktualna zabrana određena prema podacima Obamine administracije, u kojoj su identificirali zemlje koje slove kao najveće terorističke prijetnje.

‘Možemo navesti i druge zemlje sa sličnim problemima, poput Pakistana i sličnih. Možda bismo trebali proširiti zabranu’, rekao je Priebus.

Trump tvrdi da se zabrana odnosi na teroriste, ne i na muslimane

Ta je izjava razljutila Pakistan, iz čije su narodne stranke poručili kako je jasno da predsjednik Donald Trump svojom zabranom ne cilja na teroriste, već na muslimane.

Novi američki predsjednik pak tvrdi kako se zabrana ne odnosi na muslimane, već na teroriste.

‘Ovo nije zabrana za muslimane kao što mediji lažno izvještavaju. Ovdje se ne radi o vjeri. Radi se o teroru i tome da našu zemlju napravimo sigurnom’, kazao je Trump.

Povratak na Net.hr