NEVJEROJATNA PRIČA

‘SVIJET NA DRUGIM JEZICIMA IZGLEDA DRUGAČIJE’: Čovjek iz Tuzle govori 56 jezika, a novi nauči za samo dva tjedna

Sa samo 32 godine, Muhamed Mešić iz Tuzle govori nevjerojatnih 56 jezika.

Mešić je sa samo 16 godina obnašao funkciju općinskog vijećnika.

GENIJALAC IZ SOLINA: Mladi izumitelj sklopio s Australcima posao vrijedan 40 milijuna kuna!

Ovaj Tuzlanin je pravnik, hebreist, japanolog, a trenutačno savjetnik makedonskog predsjednika Georga Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču. Od svih ovih titula, međutim, najbolje ga opisuje jezični genije, jer je potvrđeno da govori 56 jezika, prenosi Al Jazeera.

Na pitanje kako netko može govoriti 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće:

“Važno je imati želju, a ja sam ju imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspiriralo” rekao je Mešić.

Jezični genij kaže da samo treba naći način kako savladati gradivo, i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan. Muhamedu je u prosjeku potrebno dva to tri tjedna za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

“Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Stoga svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće živjeti svoj film i biti svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi” poručio je Mešić.

Povratak na Net.hr