Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva otkrio kada je najbolje napasti njegovu zemlju

Niti jedan avion Švicarskog ratnog zrakoplovstva nije poletio u srijedu, kako bi presreo oteti putnički avion koji se spustio na ženevski aerodrom. Razlog je, za jedno ratno zrakoplovstvo, prilično bizaran.

Kada se kopilot etiopskog putničkog zrakoplova na liniji između Adis Abebe i Rima zatvorio u kabinu i objavio da je avion otet, iz vojnih baza u Italiji i Francuskoj odmah su poletjeli ratni zrakoplovi kako bi presreli oteti avion.

‘Otmica se dogodila izvan radnog vremena’

Švicarski, s druge strane, nisu, iako je pilot objavio da želi sletjeti u Ženevu, kako bi u tamo zatražio azil. Razloge zbog kojih su avioni ostali na zemlji objasnio je glasnogovornik Ratnog zrakoplovstva Laurent Savary.

U kratkoj izjavi ustvrdio je da se otmica aviona dogodila izvan radnog vremena. Švicarsko ratno zrakoplovstvo, naime, radi od ponedjeljka do petka, od 8 – 12, te od 13:30 do 17 sati. Vikendom ne rade.

Švicarski piloti čvrsto su spavali
Kako se otmica dogodila u zoru, a zrakoplov je sletio na aerodrom u šest sati ujutro, sve je prošlo bez švicarske avijacije. U to vrijeme švicarski piloti su još čvrsto spavali.

“Trenutno nemamo niti dovoljno ljudi niti sredstava da bi zrakoplovi mogli biti na raspolaganju 24 sata”, dodatno je pojasnio situaciju glasnogovornik.

To bi se trebalo promijeniti nakon 2020. godine, za kada je planirana nabavka novih aviona.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr