Francois Fillon

SVI GA TJERAJU, ALI ON SE NE DA: Francuski desničar kaže da ‘nije autističan’ i odbija povući svoju kandidaturu

Premda izložen jakom pritisku desnice koja ga pokušava privoliti na povlačenje, Francois Fillon je u nedjelju odbio povući kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima, opetujući da je nedužan u aferi o navodnom lažnom zapošljavanju koja paralizira njegovu kampanju.

U intervjuu za javnu tv-mrežu France 2 Fillon je izravno upitan hoće li se povući. “Odgovor je ne”, rekao je. Ne vidim razloga da to učinim.”

“Moju kandidaturu i dalje podupire većina birača desnice i centra, to mislim i to sam pokazao danas poslijepodne”, rekao je Fillon u intervjuu pošto je blizu Eiffelova tornja u Parizu okupio više desetaka tisuća pristaša, javlja France Presse.

Ankete mu ne idu u prilog

“Nitko me danas ne može spriječiti da budem kandidat (…). Moj program jedini može omogućiti oporavak zemlje”, istaknuo je, rekavši da “nije autističan” i da dobro vidi teškoće u kojima se našao.

Oko 260 zastupnika mu je uskratilo potporu nakon anketa koje pokazuju da bi mogao ispasti već u prvom krugu 23. travnja i da prolaze čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i Emmanuel Macron, bivši ministar socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea koji je prešao na pozicije centra.

Politički odbor Fillonove stranke Republikanci treba se u ponedjeljak navečer sastati kako bi “ocijenio stanje” nakon skandala o navodnom lažnom zapošljavanju njegove supruge Penelope i njihovo dvoje djece, zbog čega konzervativnog kandidata očekuje optužnica.

Trojica regionalnih predsjednika desnice rekli su da bi se htjeli sastati s Fillonom kako bi ga privolili na “dostojanstven odlazak”.

Uskoro bi stvari trebale biti jasnije

Fillon koji je u subotu proslavio 63. rođendan priznao je da je griješio i opetovao pred pristašama da je “čestit čovjek koji je proveo život služeći za opće dobro”.

Bivši francuski premijer Alain Juppe od kojega mnogi traži da zamijeni Fillona će u ponedjeljak ujutro dati izjavu novinarima, rekao je na Twitteru, navodi Reuters.

Juppe se oglasio nekoliko minuta nakon što je Fillon rekao televiziji France 2 da neće povući svoju kandidaturu i da Juppeova kandidatura ne odgovara onome što su birači reklo da žele kada ga je porazio na stranačkim predizborima u studenom.

“Da su željeli projekt Alaina Juppea glasovali bi za Alaina Juppea na tim izborima”, rekao je Fillon.

Povratak na Net.hr