NAJVEĆE MJERE SIGURNOSTI

SVETI OTAC OTPUTOVAO NA NAJRISKANTNIJE STRANO PUTOVANJE: Ovaj povijesni posjet Iraku čekao se pune 22 godine

U avionu Alitalije koji je s rimskog aerodroma Leonardo da Vinci poletio na put do Bagdada dug oko 4 i pol sata, uz Papu su i njegovi najbliži suradnici, pripadnici sigurnosti

Papa Franjo otputovao je u petak ujutro iz Rima u povijesni posjet Iraku i prvo putovanje u inozemstvo od izbijanje pandemije koronavirusa. Tijekom četverodnevnog posjeta zemlji, argentinski Papa (84) izrazit će potporu kršćanskoj zajednici ali će se i sastati s najvišim šijitskim muslimanskim klerikom, 90-ogodišnjim velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Radi se o najriskantnijem stranom putovanju pape Franje od njegovog izbora 2012. i prvom posjetu jednog pape toj zemlji, ocjenjuje Reuters. U avionu Alitalije koji je s rimskog aerodroma Leonardo da Vinci poletio na put do Bagdada dug oko 4 i pol sata, uz Papu su i njegovi najbliži suradnici, pripadnici sigurnosti i oko 75 novinara.

Pripreme za dolazak pape Franje u Irak.Foto: PROFIMEDIA
Pripadnik iračkih sigurnosnih snaga dežura u Bagdadu 5. ožujka 2021., nekoliko sati prije početka prvog posjeta pape Franje Iraku. Papa Franjo započinje svoje povijesno putovanje u ratom ožaren Irak, prkoseći sigurnosnim brigama i pandemiji koronavirusa kako bi utješio jednu od najstarijih i najprogonjenijih kršćanskih zajednica.Foto: PROFIMEDIA

Irak će rasporediti tisuće dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga kako bi se zaštitio Papa tijekom posjeta do kojeg dolazi nakon raketnih i samoubilačkih napada koji su potaknuli zabrinutost za njegovu sigurnost.

U srijedu ujutro 10 raketa palo je na zračnu bazu u kojoj se nalaze američke i iračke snage i snage koalicije. Nekoliko sati nakon tog napada, poglavar Katoličke Crkve je potvrdio da odlazi u Irak.

Papa će u nedjelju slaviti misu na stadionu u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, a posjetit će i Mosul koji je bivša prijestolnica Islamske države.

PAPA FRANJO UOČI POSJETA IRAKU: ‘Dolazim kao hodočasnik mira nakon godina rata i terorizma’

Franjo: ‘Dolazim kao hodočasnik mira’

Papa Franjo je u četvrtak, uoči svog pohoda Iraku, uputio poruku Iračanima da dolazi “kao hodočasnik mira (…) nakon godina rata i terorizma”. “Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma (…) i dolazim k vama kao hodočasnik mira”, rekao je Papa u videoporuci objavljenoj dan uoči odlaska. “Napokon dolazim k vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture”, dodao je Papa.

Papa Franjo je usto rekao da “želi moliti zajedno (…) s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija”, nazivajući irački narod “jednom obitelji muslimana, židova i kršćana”. “Pred očima su vam još slike razorenih kuća i oskvrnutih crkava, a na srcu rane zbog prekinutih veza i napuštenih domova”, rekao je u dijelu poruke upućenom kršćanima koji još žive na iračkom tlu, spomenuvši se “velikog, prevelikog broja mučenika koje je dala ta zemlja”.

Poglavar Rimokatoličke Crkve neće ulaziti u mnoštvo, što inače rado čini, jer je od petka do ponedjeljka u zemlji na snazi opća karantena. Tijekom putovanja iz mjesta u mjesto najvjerojatnije će se kretati u oklopnom vozilu. Ovo je putovanje Papino je 33. izvan Italije, a treba se vratiti u Rim u ponedjeljak ujutro.

Povratak na Net.hr