ZA ŠIJITE

ŠVERC ORUŽJA: Iran poslao tisuće kalašnjikova svojim saveznicima pod embargom

Australski mornarički brod zaplijenio je čak 2000 pušaka i granata koje su iz Irana putovale prema Somaliji a vjerojatno su trebale završiti u rukama pobunjenika Houtha, šijita iz Jemena.

Oružje je pronađeno skriveno ispod ribarske mreže u manjem neoznačenom brodu, oko 170 nautičkih milja (313 kilometara) od Omana. Brod je bio natovaren s 1989 kalašnjikova i 100 bacača granata.

BUDUĆNOST RATOVANJA: U kaotični rat za prevlast u Jemenu ulaze kolumbijski plaćenici

Zatečeno njih 18

Oružje je poslano iz Irana a vrlo vjerojatno je namijenjeno Houthima u Jemenu, kazao je Ian McConnaughey iz američke mornarice CNN-u.

Australci su u brodu zatekli 18 ljudi, različitih nacionalnosti ali ne mogu sa sigurnošću reći imaju li svi sve važeće dokumente.

Australija je dio međunarodnog mornaričkog saveza koji nadzire tri milijuna četvornih milja mora, javlja navy.gov.au. Zadaci uključuju utvrđivanja porijekla neoznačenih brodova.

ZVJERSKI RAT O KOJEM SE MALO PRIČA: U šest mjeseci regrutirano 600, a ubijeno 500 djece

Embargo na oružje Jemenu i Somaliji

Otprilike isti broj pušaka zaplijenjeno je i u rujnu 2015. godine.

Iran je i ranije bio na udaru međunarodnih organizacije zbog naoružavanja pobunjenih Houtha u građanskom ratu u Jemenu. Riječ je o ratu iza kojeg s jedne strane stoje Saudijska Arabija i ostale sunitske zemlje u Zaljevu, a s druge strane šijitski Iran.

Što se tiče Somalije, ona je zapela u sličnim sukobima koji traju od ranih 1990-ih. Somalija je jedna od najnestabilnijih  država svijeta. Njihovim vodama vladaju pirati a zemlja se bori s vjerskim ekstremizmom.

UN je nametnuo embargo na oružje Somaliji i Jemenu.

Povratak na Net.hr