PLEMENITA GESTA

SVEĆENIK I DRŽAVNI PRVAK UJEDINIO BiH HUMANIM ČINOM: ‘Prodajem odličja i Papin medaljon za spas malenog Hrvata i Bošnjakinje’

Don Anto Ledić svećenik je sa službom diljem BiH, no tamo ga pamte i kao višestrukog državnog prvaka u dizanju utega. Ovih će ga blagdana pamtiti i po jednoj plemenitoj i humanitarnoj gesti, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, don Anto Ledić je odlučio sva svoja priznanja i medalje prodati te prihodima pomoći u liječenju dvoje bolesnih. Nirmela Kurtović iz Zenice i Josip Ledić Ledan s Kupresa dobit će tako veliku pomoć za očuvanje svog zdravlja od ovog svećenika koji je na aukciji ponudio pet pehara, 33 medalje, deset plaketa, pa čak i grb Ivana Pavla II. koji mu je sam papa darovao.

Foto: Klix.ba

Dok je maleni Josip rođak don Ante, Nirmelu nije nikada upoznao ali je iz medija saznao za njezinu bolest i patnju.

‘Ljudsko je zdravlje važnije od bilo kojeg priznanja’

‘Nisam mogao ostati slijep i nijem jer je za mene ljudsko zdravlje vrednije od bilo kojeg priznanja. Meni su sada sva ta odličja samo uspomena, a njima, vjerujem, mogu pomoći da dođu do zdravlja i života ‘, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Sada za njegovu plemenitu akciju svi znaju. Ispričao je kako se susjedi čude, ali im je i drago vidjeti da se katolički svećenik uključio u pomoć muslimanke. Ipak, don Anto kaže da se u potrebi ne gleda ‘tko je što’. Tako je već ranije pomogao unesrećenima na Haitiju, u Italiji nakon potresa, a sudjelovao je i u brojnim drugim akcijama.

Njaniža cijena po kojoj će se njegovi pokali prodavati je 100 konvertibilnih maraka, medalje će koštati po 50 maraka, a ostalo – po dogovoru.

Fotografije su preuzete sa Klix.ba .

Foto: Klix.ba

‘Ako treba, opet ću sve prodati i dati novac kome treba’

Kupci se već javljaju. Jedno bošnjačko-hrvatsko društvo najavilo je da će dati novac za liječenje dvoje mališana, a svećeniku njegova odličja vratiti kako ništa više ne bi morao prodavati.

‘Ja sam im rekao da ću to opet prodati i darovati novac komu treba, a oni su mi odgovarali: ‘Samo ti prodaji, mi ćemo otkupiti koliko god puta bude trebalo’, ispričao je don Anto Ledić.

Svi oni koji žele kupiti neko od njegovih odličja i na taj način pomoći Josipu i Nirmeli, mogu se javiti na njegovu e-mail adresu: anto.ledic@yahoo.com .

Povratak na Net.hr