TRESE, LUPA, UDARA

SVE VIŠE THC-a: Marihuana je jača danas nego prije 20 godina

Nakon što su testirali preko 38.600 uzoraka ilegalne marihuane koje su zapljenile američke vlasti u zadnih 20 godina, znanstvenici su otkrili kako je količina glavnog aktivnog sastojka, THC-a narasla s 4% u 1995., na 12% u 2014. godini.

S druge strane, količina CBD-a (kanabidola), potencijalno korisnog sastojka marihuane, pao je s 0.28% u 2001. na manje od 0.15% u 2014. godini. Kada se te razlike usporede, vidljivo je kako 1995. marihuana sadržavala 14 puta više THC-a u odnosu na CBD, dok se do 2014. ta razlika povećala toliko da je THC-a bilo čak 80 puta više od CBD-a.

EVO KAKO ĆE SE MARIHUANA SMJETI KORISTITI U HRVATSKOJ: Ministarstvo objavilo nacrt Pravilnika

“Vidimo kako se razlika između količine THC-a i CBD-a povećala, te se i dalje nastavlja povećavati”, izjavio je voditelj istraživanja Mahmoud ElSohly, te je dodao kako povećanje jačine marihuane može imati negativne zdravstvene posljedice za korisnike, posebno mlađe.

Kad osoba konzumira marihuanu s manjom količinom THC-a “to uzrokuje ugodan osjećaj, osjećaj sreće”, kaže ElSohly. Ali maruhuana s povećanom količinom THC-a može dovesti do psihoze ili napada panike.

joint
Nešto ovakvo udara puno jače danas nego što je u devedesetimaFoto: Thinkstock

Nekoliko je razloga za porast količine THC-a u marihuani na crnom tržištu. Kao prvo, što je veća količina THC-a, to je i cijena veća, što je i više nego dovoljan razlog za uzgajivače da selekcijom stvaraju sve jaču i jaču travu.

Zatim, redoviti korisnici često razviju toleranciju na THC te im treba sve više i više kako bi djelovao.

Prijašnja su istraživanja pokazala kako se količina jače marihuane, uključujući i one koja s prodaje legalno gdje je to dopušteno, povećala u odnosu na prije, dok je u Koloradu otkrivena marihuana s čak 30% THC-a.

 

Povratak na Net.hr