JAČI PRITISAK IZ EU-A?

‘SVE MOŽE RIJEŠITI JEDAN POZIV ZAGREBU’: Erjavec otkrio što će Slovenija poduzeti da prisili Hrvatsku na prihvaćanje arbitraže

Europska komisija mogla bi Hrvatskoj zamrznuti novac iz europskih fondova, ali mislim da bi bio dovoljan jedan ozbiljan poziv Zagrebu da prihvati arbitražnu presudu o granici, rekao je u intervjuu za Dnevnik TV ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Govoreći o graničnom sporu po povratku s Opće skupštine UN-a Erjavec je na pitanje kako to da ga Zagreb vidi kao ‘nediplomatičnog grubijana’, na što je Erjavec uzvratio da je to očito zbog toga što Hrvatska nema drugih argumenata pa spušta raspravu na osobnu razinu.

Što još Slovenija može učiniti protiv Hrvatske?

‘Za implementaciju arbitražne presude potrebne su dvije strane. Istina je da Slovenija može provoditi određene stvari, jer može prihvatiti sve potrebne zakone u skladu s arbitražnom odlukom. Hrvatski premijer je već tri puta pokazao da ne želi provesti arbitražnu odluku. Prvo je došao to reći u Ljubljanu, pa u Savudriji, te na kraju svjetskoj javnosti na Općoj skupštini UN-a. Mislim da jednostavno treba nastaviti s pritiskom na Hrvatsku preko Europske komisije.

SLOVENIJA ZBOG ARBITRAŽE U OFENZIVI NA HRVATSKU: ‘Imamo mi još nekoliko aseva u rukavu’

Slovenija ima i vlastite instrumente, poput članstva u OECD-u. Hrvatska ne ispunjava zahtjeve za ulazak jer ne poštuje međunarodno pravo i međunarodne presude’, poručio je ponovno Erjavec usporedivši mogući pritisak Europske komisije na Hrvatsku s pritiscima pod kojima se zbog sporne pravosudne reforme našla Poljska.

STROGE SANKCIJE: Zbog spornog zakona Poljska ostaje bez prava glasa u EU-u?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr