ČAK 11 MILIJUNA OBOLJELIH

SVAKI PETI ZARAŽENI I SVAKI PETI PREMINULI U SVIJETU DOLAZI IZ JEDNE ZEMLJE: Danas je teško biti Amerikanac…

Prije samo osam dana bilo je 10 milijuna slučajeva u SAD-u, tako da je ovaj porast najbrži od početka pandemije

Broj slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama prešao je 11 milijuna u nedjelju, prema Reutersovim podacima dok treći val zaraze raste diljem zemlje. Reutersovi podaci pokazuju da se širenje zaraze u SAD-u ubrzalo. Prije samo osam dana bilo je 10 milijuna slučajeva, tako da je ovaj porast najbrži od početka pandemije. Za rast njihova broja s 9 na 10 milijuna trebalo je 10 dana, a 16 dana je trebalo da bi broj slučajeva porastao s 8 na 9 milijuna.

Sjedinjene Države, koje su najpogođenije koronavirusom, prešle su 10 milijuna slučajeva covida-19 na dan 8. studenoga i zadnjih 11 dana zaredom izvještavaju o preko 100.000 slučajeva dnevno. Posljednji sedmodnevni prosjek pokazuje da SAD ima više od 144.000 dnevnih slučajeva i 1120 smrti dnevno, što je najviše u svijetu.

Teksas i Kalifornija imaju najveći broj zaraza u SAD-u, zajedno oko 2,1 milijuna ili otprilike 19 posto ukupnog broja slučajeva od početka pandemije, pokazuje Reutersova analiza.

HOĆE LI PANDEMIJA SPRIJEČITI SKIJAŠKU SEZONU? Europska skijališta zatvorena i bez rezervacija, ali ona domaća se pripremaju

Stavljanje pandemije pod kontrolu

Dok broj hospitaliziranih zbog covida-19 nastavlja rasti, a u nedjelju je prešao 69.000, savjetnici izabranog američkog predsjednika Joea Bidena istaknuli su važnost potrebe da se pandemija stavi pod kontrolu, upozorivši da su lokalni zdravstveni sustavi pred pucanjem.

Srednji Zapad i dalje je najpogođenija regija s najvećim brojem slučajeva po glavi stanovnika, a Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Wisconsin, Iowa i Nebraska su u prvih pet najpogođenijih američkih država.

Illinois, koji je novo žarište pandemije u regiji kao i u zemlji, zabilježio je rekordna 15.433 nova slučaja u petak, što je najviše u razdoblju od 24 sata u bilo kojoj državi. Dosad je taj neslavni rekord držala Florida koja je u srpnju imala dnevni broj od 15.300 slučajeva.

EKSPLOZIVNO OTKRIĆE: ‘Ovo bi moglo preoblikovati povijest pandemije!’ Izgleda da se ovaj virus pojavio puno ranije nego što smo svi mislili…

Uvode ograničenja

Nekoliko država prošli je tjedan ponovno uvelo ograničenja kako bi suzbili širenje virusa. Sjeverna Dakota zadnja je u nizu država koje traže da se zaštitne maske nose u javnosti.

Državni guverneri pozvali su građane da ostanu kod kuće koliko god je to moguće, uključujući demokrata Stevea Sisolaka iz Nevade koji je rekao u petak navečer da je postao četvrti guverner koji se zarazio koronavirusom.

Na Sjedinjene Države otpada oko 20 posto od više od 54 milijuna globalnih slučajeva i blizu 19 posto od 1,31 milijuna smrti diljem svijeta, navodi se u Reutersovoj analizi.

LIJEČENJE OD COVIDA SKUPO JE AKO NEMATE ZDRAVSTVENO: Za krevet i hranu dnevno treba 800 kuna, poznata i cijena dana na respiratoru

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr