PAPA FRANJO I TRUMP

SVAĐA ZBOG MEKSIKA: ‘Onaj tko diže zidove nije kršćanin’; ‘Kada vas Islamska država napadne molit ćeš se da sam predsjednik’

Nakon što je papa Franjo danas rekao kako sumnja u kršćanstvo američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa zbog njegovih stavova kako na granicu s Meksikom treba izgraditi zid, osebujni Trump mu nije ostao dužan.

“Sramotno je kad vjerski vođa dovodi u pitanje vjeru nekog pojedinca,” napisao je Trump u izjavi za javnost. “Nijedan vođa, a osobito vjerski ne bi si smio uzeti za pravo propitivati religiju ili vjeru nekog čovjeka”, smatra Trump.

PAPA SE OBRUŠIO NA TRUMPA: ‘Ti nisi kršćanin’

Istrijebio bi ISIS

“Ako i kad ISIS napadne Vatikan, a znamo da je to njima krajnji cilj, mogu vam obećati da bi Papa mogao samo moliti i željeti da je Donald Trump (američki) predsjednik”, rekao je Trump u govoru u Sjevernoj Karolini.

Dodao je i kako bi ISIS da je on na vlasti bio istrijebljen za razliku od onog što se događa sada, kada poltičari samo raspravljaju o problemu s ISIS-om, a ništa konkretno ne poduzimaju, prenosi Guardian. 

Uvjeren da Papu koriste kao pijuna

Kontroverzni republikanac poručio je i da bi se Meksikanci trebali sramiti što zloupotrebljavaju Papu kao pijuna.  No, milijarder je rekao da se unatoč svemu papine primjedbe ne shvaća osobno “Papa je rekao negativne stvari o meni, jer ga je meksička vlada uvjerila u to da Trump nije dobar čovjek”, uvjeren je Trump kako meksičkoj vladi zapravo odgovara da su papa i on na distanci.

“Toga nema u evanđelju”

Papa Franjo u četvrtak je rekao da Donald Trump “nije kršćanin” zbog stajališta o useljeništvu, a trenutno vodeći kandidat republikanaca za američkog predsjednika ocijenio je Papinu izjavu “sramotnom”, poručivši da bi katolički poglavar bio sretan da on bude američki predsjednik ako Islamska država napadne Vatikan, javile su agencije.

“Osoba koja samo razmišlja o podizanju zidova, gdjegod oni bili, a ne gradnji mostova, nije kršćanin”, rekao je Franjo tijekom leta na povratku iz Meksika u Vatikan na izravno postavljeno novinarsko pitanje.

“Toga nema u evanđelju”, dodao je. ali i naglasio kako ne želi savjetovati američkim katolicima da glasuju za Trumpa ili ne.

“U to ne želim biti uvučen. Samo kažem da taj čovjek nije kršćanin ako govori takve stvari. No, moramo vidjeti je li on to rekao na takav način i u tom smislu dopuštam mogućnost pogreške”, rekao je Papa.

Rasprava je počela prošlog tjedna

Podsjetimo, već prošlog tjedna Trump je ustvrdio da papa Franjo “ne razumije” američke probleme glede granice s Meksikom.

“Mislim da on ne razumije opasnost otvorene granice s Meksikom. Mislim da su ga Meksikanci nagovorili na to jer oni žele da granice ostanu kakve jesu, oni tako zarađuju bogatstvo, a mi gubimo”.

Iz Vatikana su na to odgovorili: “Papa uvijek govori o problemima migranata diljem svijeta”, kazao je Federico Lombardi i dodao da se papa Franjo uvijek fokusira na “dužnosti da te probleme riješimo na human način”.

Povratak na Net.hr