MODRENIZACIJA I UNAPREĐENJE

SUSJEDI SE NAORUŽAVAJU DO ZUBA: Nakon Rusije Srbiji MIG-ove poklanja Bjelorusija, a stižu im i novi protuzračni sustavi

Bjelorusija će Srbiji pokloniti protuzračne sustave BUK i zrakoplove tipa MiG-29, a remont i modernizaciju platit će Srbija, izjavio je u subotu srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević.

Isporuka se očekuje tijekom iduće godine, rekao je Đorđević za “Politiku” nakon povratka iz Bjelorusiije gdje je u službenom posjetu ovog tjedna boravilo državno izaslanstvo predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ministar obrane nije mogao precizirati koliko bi Srbiju stajali remont i modenizacija i najavio je da će se pojedinosti dogovarati od svibnja.

Uz nedavnu rusku donaciju rabljenih MiG-ova 29 po sličnom načelu, protuzračna obrana srbijanske vojske, čija su okosnica upravo raketni sustavi i lovačko zrakoplovstvo, bit će značajno unaprijeđena i modernizirana, piše Politika.

VULIN PRIZNAO DA SE SRBIJA NAORUŽAVA ZBOG HRVATSKE: ‘Mi nemamo moćne saveznike poput vas. Akcija Oluja više se nikad neće ponoviti’

Biznis s vojnom industrijom

Đorđević je rekao da je bjeloruska strana zainteresirana za raketna goriva i još neke proizvode srpske vojne industrije.

“Pokazana je i inicijativa za osnivanje zajedničkih srpsko-bjeloruskih poduzeća iz područja obrambene industrije radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, i to onim prestižnim kao što su Rusija i države EU”, dodao je.

Tijekom Vučićeva posjeta Moskvi u prosincu 2016. godine objavljeno je da Rusija poklanja Srbiji šest zrakopolova MiG-29 čija će modernizacija stajati između 180 i 230 milijuna eura. Vučić je tada izjavio da bi Srbiju kupovina tih zrakoplova stajala oko 600 milijuna eura.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr