PODRŠKA GRAĐANA

HRVATSKI SUSJEDI NA PRAGU VRLO VAŽNE ODLUKE: Hoćemo li pri ulasku u ovu zemlju morati pomicati satove?

Odbor za gospodarstvo mađarskog parlamenta podržao je nacrt zakona kojim će Mađarska odustati od sezonskog pomicanja kazaljki na satu.

U nacrtu se predlaže da Mađarska, koja je sada u srednjoeuropskoj vremenskoj zoni kao i većina zemalja EU-a, ubuduće cijelu godinu ostane na ‘ljetnom vremenu’ odnosno dva sata ispred GMT-a.

Zagovornici promjene kažu da će to donijeti mnoge koristi, od manje nesreća na cestama do vedrijeg duha stanovnika, ali i znači da će djeca manje vremena ići u školu po mraku.

Na pragu rasprave u parlamentu

Odbor za gospodarstvo mađarskog parlamenta podržao je nacrt zakona i time utro put za njegovo usvajanje na plenarnoj sjednici parlamenta. Nije objavljeno kada će to biti na dnevnom redu.

Mađarska, kao i druge zemlje EU-a, vraća sat unatrag u jesen i pomiče ga unaprijed na proljeće.

SAT VREMENA UNAPRIJED ILI UNATRAG? Evo zašto stručnjaci žele ukinuti pomicanje kazaljki

Ali to znači da u istočnoj Mađarskoj u prosincu Sunce zalazi u 15.40 sati, otprilike 75 minuta prije nego u Parizu koji je u istoj vremenskoj zoni.

Imaju i podršku građana

Ako parlament podrži zakon, on bi se mogao primijeniti za godinu ili dvije, rekao je predlagatelj Lajos Kepli iz radikalno desne stranke Jobbik.

Kepli je još proljetos pokušao ‘progurati’ zakon, ali se tome tada usprotivila većinska stranka Fidesz. Sada navodno podržavaju mjeru.

Ostanak na ‘ljetnom vremenu’ podržava i 80 posto stanovnika, pokazale su ankete.

Ove godine je Turska odustala od sezonske promjene vremena.

Povratak na Net.hr