HLADNOKRVNE LIKVIDACIJE

SUROVI BALKANSKI MAFIJAŠKI RAT: Zbog krađe 200 kg kokaina počeo je krvavi obračun kojem se ne nazire kraj…

Dva crnogorska klana zaratila su prije tri godine zbog krađe više od 200 kilograma kokaina. Oružani sukobi na području Kotora, Beograda i Novog Sada do sada su odnijeli osam života, a četiri osobe su ranjene. Ova balkanska mafijaška priča dobiva svoj nastavak jer su za likvidacije, navodno, angažirani plaćeni ubojice iz BiH.

Rat između dvaju crnogorskih klanova – škaljarskog i kavačkog – započeo je 2013. godine kad je u Valenciji nestalo oko 200 kilograma kokaina prokrijumčarenog brodom iz Južne Amerike. Ovaj sukob, čini se, pretvorio se u rat do istrebljenja, piše Blic. Škaljarski klan vode braća Jovan i Igor Vukotić, bliski suradnici Luke Bojovića, šefa novog zemunskog klana, dok kavački klan vode Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan na kojeg je nedavno pucano u Novom Sadu.

Plaćenici iz BiH

‘Kašćelan i njegov tjelohranitelj su potkraj lipnja ranjeni u Novom Sadu. Na njih su, dok su bili u Audiju A6, pucali napadači s motora koji su pobjegli. Kašćelan se oporavio i sprema osvetu. Istraga koja se u Srbiji vodi o ubojstvima koja su rezultat sukoba kotorskih klanova došla je do saznanja o napadačima. Obje strane su angažirale plaćenike iz BiH. Neki su i identificirani’, rekao je Blicov izvor.

Riječ je, navodno, o bivšim ratnicima i pripadnicima specijalnih i vojnih policijskih jedinica koji su svoje usluge odlučili ponuditi mafiji. Nekoliko puta su u ovom mafijaškom ratu bili angažirani snajperisti, a cijena im je, navodno, nekoliko desetaka tisuća kuna. ‘Policija ima popis od desetak bivših profesionalaca iz BiH koji ubijaju za mafiju, odnosno za onoga tko više plati. Postoji barem još toliko plaćenika koji još nisu otkriveni’, dodaje Blicov izvor.

Čin 1: Eksplozija Audija i ubojstvo u istoj večeri

Prva veća eskalacija sukoba nakon nestalih 200 kilograma dogodila se u veljači 2015. godine kad je u Podgorici u zrak dignut automobil Milana Vujotića kojem se otada gubi svaki trag. Istu večer u Novom Beogradu je ubijen Goran Radoman. Obojica su bili pripadnici škaljarskog klana.

Čin 2: Pogreškom ubili mafijaševa prijatelja

Očekivana osveta stigla je ubrzo te se škaljarski klan ubrzo okomio na Gorana Đuričkovića, koji se s puta u Španjolsku vratio s prostrijelnom ranom. Skrovište je našao kod prijatelja i bivšeg političara Saše Markovića. U travnju prošle godine Marković je ubijen ispred obiteljske kuće, a policija vjeruje kako je riječ o pogrešci napadača čija je meta zapravo bio Đuriković.

UBIJEN POLITIČAR U CRNOJ GORI Napadač je istrčao iz šume i izrešetao ga

Čin 3: Prvi snajperski atentat

Iako policijska istraga nije pronašla Markovićevog ubojicu, otkrili su atentat dviju osoba koje su bile zadužene da ‘riješe’ Đuričkovića. Obojica su uhićena, no Đuričkoviću to nije pomoglo, ubijen je hicem iz snajpera u listopadu prošle godine dok je šetao ispred svog restorana u Budvi.

Čin 4: Val uhićenja

Dva mjeseca nakon Đuričkovićeva ubojstva, u Kotoru je likvidiran član škaljarskog klana Ivan Lopičić. Uslijedio je val uhićenja – u Španjolskoj je uhićen Vinetu Čoković, a u Beogradu Kosta Radanović, obojica zbog sumnje u vodstvo kriminalne skupine koja je krijumčarila kokain. Za Radanovića se sumnja i kako je sudjelovao u obračunu u kojem je ranije u Španjolskoj ranjen Đuričković.

Čin 5: Vruće proljeće

Obračun se nastavio u Kotoru gdje je potkraj ožujka prošle godine hicem u leđa teško ranjen Vojin Stupar. Njegov prijatelj Srđan Vlahović, član osiguranja šefova kavačkog klana, ubijen je nekoliko tjedana kasnije. Dok je sjedio u automobilu u njega je ispaljen rafal iz automatske puške. Ubojice su se odvezle na skuteru.

Čin 6: Još jedno ubojstvo greškom

Kotorski arhitekt Nenad Popović ubijen je, vjeruje se, greškom, u svom automobilu ispred jednog tunela. Popović je vozio crni Mercedes, isti kao i otac braće Vukotić, šefova škaljarskog klana. On je vjerojatno bio meta.

Čin 7: Atentat na šefovu ženu

Uslijedila su čak tri atentata na Miloša Radonjića, čovjeka vrlo bliskog kavačkom klanu, a u pucnjavi iz svibnja ove godine na meti se našla supruga Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana.

Čin 8: Protuanapad

Iz Kotora se obračun preselio u Novi Sad gdje je ubijen tjelohranitelj Jovice Vukotića, vođe škaljarskog klana. Tome je uslijedio protunapad u kojem je na vođu kavačkog klana, Slobodana Kašćelana, ispaljeno 15 metaka. Preživio je napad.

Čin 9: Snajper u zatvoru

Surovost ovog mafijaškog rata najbolje se očituje u obračunu iz rujna. U razornoj eksploziji u naselju Muo u Kotoru ubijeni su pripadnici škaljarskog klana Goran Biskupović i Miloš Bošnjak, a zatim je hicem iz snajpera usred zatvorskog kruga u Spužu ubijen Dalibor Đurić, za koga se sumnjalo da je sudjelovao u likvidaciji Baranina Danila Radonjića i Podgoričanina Dženana Ramovića u Zemunu 2011.

 

Povratak na Net.hr