Super tajni privatni život Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin živi život neprestano okružen novinarima. Doduše, riječ je o krugu njemu odanih i pouzdanih izvjestitelja iz Kremlja koji u stopu prate njegove dnevne aktivnosti. Pa ipak, Putin je uspio zadržati vlastitu privatnost i život svoje obitelji daleko od očiju javnosti fanatičnošću karakterističnom za jednog bivšeg KGB operativca.

Ne postoje službene fotografije njegovih odraslih kćeri: 29-godišnje Marije, nadimka Maša, i 28-godišnje Ekaterine, poznatije i kao Katija. Djevojke su pohađale studij u Rusiji pod lažnim imenima, a čak ni njihove studentske kolege nisu bili svjesni njihovog pravog identiteta, piše Newsweek.

Čak ni nakon pada MH17, kada je jedan nizozemski tabloid tvrdio da Maša živi u nizozemskom gradu Hilversumu s dečkom, i kada su brojni novinari i prosvjednici pohrlili ispred njihovog navodnog mjesta stanovanja, nitko ih nije uspio pronaći. Također, nitko nije uspio naći niti nekoga tko ih poznaje. Pieter Broertjes, gradonačelnik Hilversuma, pozvao je na Mašinu deportaciju (kasnije je povukao tu izjavu), zajedno s ukrajinskim prosvjednicima koji su kampirali ispred luksuzne zgrade gdje su navodno živjeli. Međutim, par je već odavno otišao, ukoliko je uopće tamo i stanovao.

Okružen tajnama

Tajnovitost kojom je okružen Putin striktno se provodi u Kremlju. Novinarima koji naruše privatnost prve ruske obitelji ne piše se dobro. Kada je 2008. moskovski dopisnik objavio da se Putin namjerava oženiti gimnastičarkom Alinom Kabayevom, urednik je bio prisiljen podnijeti ostavku u narednih nekoliko sati. Prema navodima otpuštenog urednika Grigorija Nekoroševa, Jevgenij Lebedev, milijarder koji, između ostalog, stoji i iza Evening Standarda i Independenta, obećao je stati iza svojih novinara. Sve dok nije primio poziv od nekog člana predsjednikove administracije. Lebedev je shvatio poruku, a za moskovskog dopisnika više nitko nije čuo.

Upitan da komentira svoju vezu s Kabayevom na novinarskoj konferenciji u Sardiniji, Putin je vrlo jasno svima dao do znanja kako su pitanja o njegovom privatnom životu zabranjena. ‘Neke granice moraju postojati. Oduvijek sam prezirao ljude koji guraju nos u tuđe živote’, rekao je Putin. Zatim se tadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je stajao pored Putina, u svom stilu našalio na način da je ‘upucao’ prstima ruskog novinara koji je postavio to pitanje.

Iznimno zatvorena osoba

Poruka nije mogla biti jasnija. ‘Putin je iznimno zatvorena osoba’, rekao je jedan bivši dopisnik iz Kremlja, koji sada radi za državnu agenciju i koji je tražio da ostane anoniman. ‘Konstantno smo tračali s njegovim pomoćnicima, ali o obitelji nije bilo govora. Bilo je to nepisano pravilo. Putinov obiteljski život morao je ostati tajna’.

U tri godine, u razdoblju od 2009. do 2012., novinar je stalno bio u Putinovoj blizini te s njim odlazio na službena putovanja, no tadašnju predsjednikovu suprugu Ljudmilu vidio je samo jednom, a kćeri niti jednom.

Njemački redatelj dokumentaraca Hubert Seipel, koji je u razdoblju od 2010. do 2011. dobio dotad nezamislivi pristup Putinu za potrebe svog nagrađivanog filma Ja, Putin, proveo je s ruskim liderom stotine i stotine sati, no niti on nikada nije vidio Putinovu djecu. Jedini uvjet koji je Seipel dobio bio je da ne smije ništa otkriti o Putinovu privatnom životu.

‘On je vrlo osjetljiv, i obećao sam mu da neću otkriti previše o njegovoj obitelji’, rekao je Seipel nakon premijere filma.
Otkriveni su samo najosnovniji detalji Putinovog privatnog života. Suprugu Ljudmilu, stjuardesu Aeroflota, upoznao je preko zajedničkih prijatelja 1980. Otišli su na ‘sastanak na slijepo’, a Ljudmila je u intervjuu koji je dala 20 godina kasnije rekla kako je Putin bio ‘loše odjeven i vrlo neprivlačan. Ne bih uopće obratila pažnju na njega da ga sretnem na ulici’.

Uporni Putin

Ali Putin je bio uporan i par se vjenčao 1983. Maša, rođena u Lenjingradu u travnju 1985., dobila je ime po Putinovoj majci. Katja je rođena u Dresdenu, gdje je Putin tada bio raspoređen od KGB-a.

Djevojke su dale samo jedan intervju. U 2000.-oj kada je njihov otac imenovan predsjednikom nakon što je Boris Jeljcin podnio ostavku u korist Putina. U intervjuu Katja se požalila kako više ne može ići u školu, već sada učitelji dolaze k njima doma. ‘Kada idemo u kino, s nama obavezno idu tjelohranitelji. Čak i kada se nalazimo s prijateljimo, oni su tu negdje u blizini. Pozvale smo ih jednom s nama na kavu, no odbili su to’.

Razmazio kćeri

Ljudmila je priznala kako je ‘cijeli dan plakala’ nakon što je saznala za suprugovo imenovanje jer je znala da je ‘gotovo s njihovom privatnošću’. Iako su djevojčice sada viđale tatu češće na televiziji nego doma, Ljudmila tvrdi kako je Putin vrlo prisan s djevojkama. ‘On je taj koji ih je razmazio’, rekla je Ljudmila. Na pitanje novinara znači li to da cure ‘vrte tatu oko malog prsta’, Ljudmila je odgovorila: ‘Nitko ne može njega vrtjeti oko malog prsta, pa ni kćerke’. Intervju iz 2000. bio je ujedno i zadnji u kojem je Ljudmila pričala o njihovoj djeci.

U zadnjih 14 godina vrlo malo toga je izašlo u javnost o njima. Povremeno bi se pojavljivale neke glasine poput one iz 2010. kada je navodni Mašin dečko Jorrit Faassen, direktor u Gazpromu, završio na naslovnicama nakon sukoba s tjelohraniteljem bankara Matveija Urina.
Urin posao je vrlo brzo propao a on je završio u zatvoru pod optužbama za prevaru.

Fanatično zaštitnički nastrojen

Neki smatraju da je Putin tako fanatično zaštitnički nastrojen prema kćerkama jer je iz prve ruke vidio kako izgledaju disfunkcionalne obitelji: njegovog šefa iz dana u St. Petersbourgu Anatolija Sobčaka, te kasnije Borisa Jeljcina. Prema riječima Bena Judaha, autora knjige Krhko carstvo, ponašanje Sobchakove žene i kćerke toliko se zgadilo Putinu da je već tada odlučio svoje kćeri držati podalje od javnosti. Bolje mišljenje nije imao niti o obitelji Borisa Jeljcina.

Što se pak tiče Ljudmile, ona je provela 30 godina u suprugovoj sjeni. Nakon razvoda, svaki spomen na nju izbrisan je sa službenih stranica Kremlja. Prema zakonu, Ljudmila ima pravo na pola Putinove službene plaće koja iznosi 102.000 dolara, no nikakvi detalji nikada nisu izašli u javnost. Njemica Irene Pietsch, Ljudmilina prijateljica, rekla je kako joj se ova jednom prilikom požalila: ‘Ne pije i ne tuče me. No, on je vampir koji je isisao sve životne sokove iz mene’.

Povratak na Net.hr