Žele samo da ih zaobiđu

SUMMIT EU-A: Slovenija bez velikih očekivanja o izbjegličkoj krizi

U Sloveniji nema većih očekivanja od današnjeg summita EU-a o migrantskoj krizi, osim interesa da izbjeglički val za Austriju i Njemačku većinom kao i do sada izbjegne tu zemlju koja se nalazi na alternativnoj izbjegličkoj ruti.

Premijer Miro Cerar izjavio je pred današnji sastanak da će se pridružiti onim kolegama koji će zahtijevati zajedničko europsko rješenje za migrantski problem, ali da ne očekuje trajna i dugoročna rješenja o budućoj imigracijskoj politici Europske unije.

U Sloveniji je trenutno vrlo mali broj izbjeglica koji nastavljaju put prema sjeveru jer je najveći dio od oko 3600 koji su uspjeli prijeći granicu Hrvatske sa Slovenijom u roku 24 sata propuštan prema Austriji koja ih je primala, a stanje na graničnim prijelazima trenutno je mirno.

Slovenija bi prema jučerašnjem dogovoru ministara unutarnjih poslova EU-a trebala primiti 613 izbjeglica iz sadašnje kvote bi to u dva vala.

Cerar i dalje odbija mogućnost uspostave “humanitarnih koridora” preko Slovenije, a slovenska policija očekuje da će hrvatski organi većinu migranata koji su još u državi usmjeriti na granične prijelaze s Mađarskom, a ne na Sloveniju unatoč ranijim stavovima da bi zemlja mogla privremeno smjestiti 10-15 tisuća ljudi koje Europa želi primiti, no da je integracijski kapacitet Slovenije vrlo mali.

Slovenski parlament danas će održati za javnost zatvorenu sjendicu o sigurnosnim aspektima ove humanitarne krize, ali se neki dalekosežni zaključci ne očekuju. Javne kritike priprema Slovenije na migranstki val koji je manjim dijelom dotakao i njene granice su stišane.

Slovenci ponosni na svoju spremnost vezanu uz izbjegličku krizu

No, pred današnju zatvorenu sjednicu parlamenta o izbjeglicama koju je zahtijevala oporba, zastupnik Janšinih Slovenskih demokrata (SD) Vinko Gorenak, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, kazao je da Cerarova vlada nije pripremljena na “dan x”, kad će po Njegovim riječima “Austrija i Njemačka zatvoriti granice” za izbjeglice, a oni ostati u Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji.

Slovenski eurozastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl izjavio je da je ponosan na slovenske pripreme na izbjegličku rijeku koja bi se po njegovoj ocjeni mogla i nastaviti jer je po njegovim riječima Europa sposobna i spremna primiti i integrirati velik broj izbjeglica, Osobito Njemačka, oko milijun, i Švedska oko 100.000, ali i ostale zemlje.

Migranti i izbjeglice svoja područja na Bliskom istoku i u Africi napuštaju u panici i dolaze u Europu, što je jedna vrsta pravedne kazne” jer se ignoriralo probleme siromaštva i nerazvijenog svijeta, kazao je Vajgl u emisiji Slovenske televizije “Studio City”.

Dodao je da možda ne treba govoriti o koridorima kroz Sloveniju, ali da je retorika kad Slovenija govori o “obrani schengenske granice” pogrešna i da ljude treba puštati da nastave svoj put prema zemljama koje ih mogu i žele primiti.

Kad velike europske zemlje poput Njemačke ne bi željele primiti i apsorbirati migrante današnji bi summit EU-a bio irelevantan jer se odnosi na manji broj izbjeglica nešto preko sto tisuća izbjeglica, dok će se izbjeglički val nastaviti i idućih godina, smatra Vajgl koji je nekoć bio i slovenski ministar vanjskih poslova.

Povratak na Net.hr