GINU CIVILI

SUKOB U NAGORNO KARABAHU PRETVARA SE U PUNOKRVNI RAT: Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata kao neovisna država

Armenija i Azerbajdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno Karabah pretvara u puni rat.

Obje države izvijestile su o prekograničnoj pucnjavi, zapadno od odcijepljene regije Nagorno Karabah oko koje je u nedjelju izbio sukob između azerbajdžanskih i armenskih snaga.

Ovi incidenti predstavljaju dodatnu eskalaciju sukoba, iako Rusija, Sjedinjene Države i druge zemlje pozivaju na suzdržanost.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je za rusku državnu televiziju jasno je odbacio bilo kakvu mogućnost pregovora  i rekao da su zahtjevi Erevana neprihvatljivi.

Armenski premijer Nikol Pašinjan je za isti kanal rekao da se razgovori ne mogu održati dok se borba nastavlja.

U sukobima je dosad poginulo gotovo sto ljudi, među njima i civili, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno.

Poginulo 12 civila

Ured azerbajdžanskog državnog tužitelja objavio je da je poginulo 12 civila, a 35 ih je ozlijeđeno, no Azerbajdžan još nije objavio broj vojnih žrtava.

Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbajdžana u kojem veliku većinu čine Armenci, priopćio je kako je izgubio 84 vojnika. Armenija je u utorak objavila da je u bombardiranju poginula devetogodišnja djevojčica, dok su njezina majka i brat ozlijeđeni. Ministarstvo obrane Nagorno Karabaha objavilo je da su u subotu ubijeni majka i njezino dijete.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak izvijestilo i o prvoj civilnoj žrtvi na teritoriju same Armenije, u gradu Vardenisu koji se nalazi više od 20 kilometara od Nagorno Karabaha.

Armensko ministarstvo obrane priopćilo je kako se civilni bus zapalio u tom gradu nakon što ga je pogodio azerbajdžanski dron. Ne zna se je li spomenuta žrtva stradala u tom incidentu.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane objavilo je da je armenska vojska iz Vardenisa granatirala regiju Daškesan unutar Azerbajdžana, dok druga strana to opovrgava.

Nestabilno u južnom Kavkazu

Ovi sukobi pojačali su zabrinutost oko stabilnosti regije južnog Kavkaza, važnog koridora s cjevovodima koji na svjetska tržišta dovode naftu i plin.

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata kao neovisna država.

Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska. Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla.

Armenija je u utorak objavila kako je turski F-16 u četvrtak u armenskom zračnom prostoru srušio njezin borbeni zrakoplov, pri čemu je poginuo pilot, no Turska je odgovorila kako je to “apsolutno neistinito”.

Kremlj je ranije u utorak objavio da je u stalnom kontaktu s Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom i poručila da bi svaka vojna podrška nekoj od strana dodala ulje na vatru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak u razgovoru s armenskim premijerom pozvao obje strane da prekinu napade i naglasio potrebu brzog postizanja primirja i deeskalaciju krize, priopćio je Kremlj.

Na trenutačni prekid vatre i smirivanje sukoba je u utorak u telefonskim pozivima s čelnicima dviju zemalja pozvala i njemačka kancelarka Angela Merkel, objavio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Povratak na Net.hr