OBAMA UPOZORAVA

‘SUDBINA SVIJETA JE NA KOCKI’: Američki predsjednik zabrinut mogućim izborom Donalda Trumpa

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak demokrate svih etničkih pripadnosti da izađu na izbore i daju glas Hillary Clinton, upozorivši da su na kocki sudbina SAD-a i svijeta.

HILLARY CLINTON U GADNIM PROBLEMIMA, ISTRAŽUJE JU FBI: Je li moguće da je dilala povjerljive informacije SAD-a?

Na skupu u Sjevernoj Karolini istaknuo je da je republikanski protukandidat Donald Trump prijetnja teško stečenim građanskim slobodama.

Trump mu je uzvratio da bi trebao prestati agitirati za Clinton i usredotočiti se na vođenje zemlje.

“Nitko ne želi još četiri godine Obame”, izjavio je Trump pristašama u Pensacoli na Floridi.

‘Nije baš svoja’

Dodao je da Clinton posljednjih dana “nije baš svoja”.

“Sudbina republike na vašim je leđima”, istaknuo je Obama simpatizerima demokrata u Chapel Hillu, u ključnoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini.

“Ja nisam na kocki, ali reći ću vam što jest – poštenje, uljuđenost, pravda, napredak, na kocki je naša demokracija”, rekao je predsjednik.

CLINTON OZBILJNO UZDRMANA ISTRAGOM FBI-ja: Tjedan dana uoči izbora Trump je opet ‘u igri’

U završnici još uvijek neizvjesnih američkih izbora bespoštedna borba Hillary Clinton i Donalda Trumpa dodatno se zaoštrila nakon žestokih osobnih napada i stalnih optužbi za nesposobnost.

US-POLITICS-OBAMA

Zaoštravanje taktike

Republikanski kandidat je u srijedu ponovno zapucao iz svog raspoloživog oružja, šest dana prije izbora: njegova demokratska suparnica mogla bi potaknuti “treći svjetski rat” uđe li u Bijelu kuću i kriva je jer je dopustila da u Sjedinjene Države uđu “najopasniji i najagresivniji ilegalci” dok je bila na dužnosti državne tajnice, upozorio je.

“Nema zdravog razuma i nikakve intuicije”, istaknuo je Trump u ključnoj saveznoj državi Floridi kojom će tijekom dana proći uzduž i poprijeko i gdje će na predizbornim skupovima opet pozvati da se Clinton strpa “iza rešetaka”.

Njegov predizborni stožer je zadao ton optuživši u srijedu Clinton da je “interese svog novčanika (…) uvijek stavljala ispred interesa Amerikanaca”.

Optužbe sa svih strana

Nakon napada na njezinu čestitost koji traju mjesecima, i demokratska kandidatkinja je odlučila uzvratiti udarce dok joj popularnost u anketama pada nakon neočekivanog pokretanja istrage o njezinoj elektroničkoj pošti u petak.

Trump je “pokazao da nema osobine ni sposobnosti da bude predsjednik”, rekla je u utorak Clinton koja u 69. želi postati prva američka predsjednica.

Ovakvo nezdravo ozračje kakvo još nije viđeno u predizbornim utrkama u SAD-u, postalo je još napetije nakon nejasne uloge FBI-ja i niza otkrića u medijima i na mrežnoj stranici WikiLeaksa.

Demokratski tabor danas optužuje direktora FBI-ja Jamesa Comeyja, koji je pokrenuo istragu o privatnom serveru Clinton dok je bila državna tajnica (2009. – 2013.), da prešućuje Trumpove eventualne “veze” s Rusijom.

Prema anketama, Clinton u prednosti

Yahoo News je pak ‘iskopao’ videosnimku iz 1988. koja, čini se, otkriva stanovitu povezanost Donalda Trumpa i poznatog mafijaša Roberta LiButtija.

Ankete i dalje daju prednost Clinton, ali njihov prosjek koji je utvrdila mrežna stranica Real Clear Politics smješta demokratsku kandidatkinju svega 1,7 postotna boda ispred njezina suparnika sa 47 posto potpore naprema njegovih 45,3 posto na nacionalnoj razini.

Nova anketa provedena za ABC News objavljena u srijedu daje oboma kandidatima jednake izglede, 46 posto.

Povratak na Net.hr