Sud u Egiptu osudio 183 osobe na smrt zbog podrške Muslimanskoj braći

Nakon krvavog tjedna u kojem je poginulo 27 ljudi, sud u Egiptu je na smrt osudio 183 članova i simpatizera Muslimanske braće. Novinar Al Jazeere je pošteđen i deportiran u Australiju.

Sud u Egiptu osudio je 183 člana Muslimanske braće i njihovih simpatizera na smrtnu kaznu pod optužbom ubojstva policijskih službenika.

Osuđeni su da su sudjelovali u ubojstvu 16 policajaca u gradu Kardasi u kolovozu 2013. godine, u vrijeme ustanka protiv tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija. U odsutnosti je osuđeno 34 osoba.

Ovo je dio velike akcije progona Muslimanske braće koju provodi novi predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Prošloga tjedna je poginulo 27 ljudi u napadima za koje je odgovornost preuzeo egipatski ogranak Islamske države, no al-Sisi tvrdi da su najveća opasnost za sigurnost zemlje Muslimanska braća. U televizijskom obraćanju rekao je egipatskom narodu da ih čeka duga i teška borba protiv militanata.

‘Imate Boga’

Egipatske vlasti ne rade razliku između Muslimanske braće, Islamske države i al-Kaide, tvrdeći kako sve te organizacije dijele istu ideologiju i jednako su opasne.

Nakon što su izrečene smrtne kazne, simpatizeri Muslimanske braće su iz svojih željeznih kaveza policajcima počeli uzvikivati psovke. Odvjetnik obrane ih je pogledao i rekao “Imate Boga”.

Iz zatvora je pušten i u Australiju deportiran novinar Al Jazeere Peter Greste. U egipatskom zatvoru je proveo više od 400 dana pod optužbom da pruža podršku islamistima. Bio je u ćeliji pokraj bivšeg premijera Hishama Qandila.

Vijest o oslobađanju s oduševljenjem je primila Gresteova obitelj, koja je organizirala konferenciju za medije u Brisbaneu. Uhićen je na Novu godinu 2014. zbog “širenja lažnih vijesti”. Uz njega su uhićena još dvojica novinara Al Jazeere, koji su ostali u zatvoru. Mohamed Fahmy, koji uz egipatsko ima i kanadsko državljanstvo vjerojatno će uskoro biti pušten, a Baher Mohamed, koji ima samo egipatsko državljanstvo, ostat će u zatvoru osim ako ga novi predsjednik ne pomiluje. Fahmy je rekao kako je ekstatičan zbog Gresteovog puštanja na slobodu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr