PRIJETNJA ISLAMSKE DRŽAVE

NUKLEARNI NAPAD: ‘ISIS-ovi džihadisti žele zasuti Europu ‘prljavim bombama’ bačenim iz dronova!’

Teroristi Islamske države planiraju koristiti dronove kako bi raspršili nuklearne tvari nad zapadnjačkim gradovima što bi predstavljalo strašan napad “prljavom bombom” upozorio je britanski premijer David Cameron.

Svjetski vođe zabrinuti su što džihadisti žele nabaviti dronove koji su im vrlo jednostanno dostupni u on-line prodaji te ih koristiti za prijenos radioaktivnog materijala u središta velikih gradova čime bi mogli usmrtiti tisuće ljudi.

Prema informacijama što ih je objavio Telegraph, Cameron je naglasio koliko je stvarna i ozbiljna prijetnja mogućim nuklearnim napadom od strane ISIS-a.

Odgovor na napad

Britanski premijer sastao se sa svjetskim čelnicima tijekom nuklearnog summita u Washingtonu gdje je razmatran plan odgovora u slučaju da se ovakav napad doista i dogodi.

Postoje, naime, i snimke pripadnika ISIS-a kako koriste dronove, pa su tijekom sastanka svjetske čelnike, pomalo neobično zamolili da se uključe u ratne igrice ne bi li osmislili plan odgovora. Navodno je bilo i iznimno dobrih reakcija, posebno od strane američkog izaslanstva.

Uranij iz Mosula

Prijetnja se čini tim stvarnijom ako se uzme u obzir da su teroristi još 2014. godine u Mosulu došli u posjed više od 40 kilograma niskoaktivnog uranija, no on bi, u slučaju da ga teroristi iskoriste u napadu, izazvao isključivo paniku veću od stvarne prijetnje.

No, nakon posljednjih pokušaja terorista da  upadnu u nuklerna postrojenja u Belgiji mogućnost od napada mora se sagledavati s dodatnom ozbiljnišću.

Povratak na Net.hr