GESTA SOLIDARNOSTI

STUDENTI NAPRAVILI KRUG OKO MUSLIMANSKIH KOLEGA: ‘Zaštitili su nas tijekom molitve, ta nam podrška puno znači’

Stotine studenata na Sveučilištu Michigan formiralo je krug oko svojih muslimanskih kolega kako bi se oni mogli u miru pomoliti, nakon što se žena koja je pokrila glavu maramom suočila sa strašnim prijetnjama, piše The Independent.

Naime, jedan je muškarac verbalno napao ženu koja je nosila hidžab i naredio joj da ga skine. Prijetio joj je i da će ju zapaliti odbije li skinuti hdžab.

Velika podrška kolega

Udruga muslimanskih studenata na Sveučilištu u Michiganu organizirao je javnu molitvu nakon tog incidenta, a pozvali su i nemuslimanske kolege da im se pridruže i solidariziraju se s njima. Fahran Ali, predsjednik udruge, rekao je da nije mogao doći k sebi kad je vidio da su na događaj stigli stotine ljudi i podržali ih tijekom molitve Ishaa, koja je završna od pet dnevnih molitvi.

‘Pojedinci su strahovali da bi nas netko mogao napasti tijekom molitve pa smo došli na ideju da pozovemo i druge kolege koji bi nas podržali i oko nas formirali krug dok se molimo. Tako bismo bili sigurni’, rekao je Ali.

Ispred sveučilišta su stigle stotine ljudi. Neki od njih zbog molitve, a neki zbog solidarnosti s kolegama. Ali ističe kako je to velika podrška i da je iznimno zadovoljan zbog toga. Donijelo je to olakšanje muslimanskim studentima i pokazalo im da ima i pojedinaca koji ih ne osuđuju i spremni su ih podržati, ističe Ali.

Na Facebook stranici ovog događaja pisalo je: ‘Neka se naš glas čuje i neka se zna da se muslimanski studenti na kampusu ne srame svog identiteta.’

‘Vi pripadate ovdje’

Sveučilišni kapelan Mohammed Ishtiaq rekao je za Huffington Post da su se pridružile i židovske i kršćanske zajednice, a mnogi od njih držali su transparente s natpisima “Vi pripadate ovdje”.

“Bila je hladna noć, no velika podrška koju smo dobili zbilja nas je ugrijala. Ovakva nam solidarnost daje nadu”, rekao je Ishtiaq.

Otkako je Donald Trump izabran za novog američkog predsjednika, iz cijelog SAD-a stižu izvještaji o zločinima iz mržnje prema muslimanima i drugim manjinama.

Podsjetimo, Trump je tijekom svoje kampanje širio kontroverzu tako što je predložio zabranu ulaska u zemlju svim muslimanima.

Povratak na Net.hr