HLADAN KAO LED

STRAVIČNI DETALJI IZ DNEVNIKA NACISTIČKOG ZLOČINCA: ‘Govorim vam o istrebljenju Židova, to je gotova stvar!’

Dnevnici Heinricha Himmlera, tvorca nacističkog projekta istrebljivanja Židova, u kojemu je život izgubilo šest milijuna ljudi, pružaju nam uvid u intimu jednog od najvećih zločinaca u 20. stoljeću.

Istraživači su proučili više od tisuću stranica dnevnika, koje je pronašla Crvena armija nakon kraja Drugog svjetskog rata i pohranila ih u vojnom arhivu pokraj Moskve, piše Daily Mail.

Među najzlokobnijim dijelovima jest onaj u kojem Himmler na sastanku s nacističkim vođama u poljskom Poznanu 1943. opisuje kako bi trebalo izgledati konačno rješenje za Židove. Među ostalim, svojim je podređenima, svojevrsnim nacističkim krvnicima, kazao: “Ja vam govorim o istrebljenju Židova. Svaki će član stranke reći kako je to gotova stvar, ali tu onda imate 80 milijuna ispravnih Nijemaca i svaki od njih ima svog pristojnog Židova.

NAJGORI OD NAJGORIH: Ovo je 15 najzloglasnijih nacista odgovornih za smrt milijuna ljudi

Kažu: ostali su svinje, ali ovaj je prvorazredni Židov. I nitko od njih ništa nije vidio, nije proživio. Većina vas znat će što to znači kada 100 tijela leži zajedno, ili 500 ili 1000. Sve u svemu, možemo reći: ‘Mi smo proveli ovaj težak zadatak za ljubav naših ljudi. I pritom nismo pretrpjeli nikakve posljedice u nama, u našoj duši ili karakteru'”.

Ručkovi i večere u konclogorima

Tog je istog dana Himmler večerao sa SS ubojicama, a dva sata kasnije krenuo je svojim vlakom za Berlin.

Među zapisima iz dnevnika su i oni iz 1938. godine, koji sjajno ilustriraju svu banalnost zla. Dana 9. ožujka te godine zabilježio je kako je išao na “prijateljski” ručak u konclogoru Dachau, prvom takvom u nacističkom režimu, u kojem će do kraja rata umrijeti 36.000 ljudi.

child_survivors_of_auschwitz

Sutradan pak piše o posjetu konclogoru Sachsenhausen kod Berlina, zajedno s ministrom propagande Josephom Goebbelsom. A četiri dana nakon toga bio je u još jednom zloglasnom konclogoru – Buchenwaldu, gdje je također ručao.

Kasnije te večeri otputovao je u Weimar, gdje se sastao s lokalnim vođom nacista Fritzom Sauckelom, čovjekom kojeg će kasnije sud za ratne zločine u Nürnbergu objesiti zbog organiziranja robovskog rada u ratnim uvjetima. U svom je dnevniku istaknuo: “Čaj i dogovor da postanem kum njegovu sinu”.

TAJNI POGON: U Austriji otkrivena velika podzemna tvornica nacističkog oružja

Dok se njemački vojnici smrzavaju nasmrt, on ide u saunu

Dana 10. veljače 1944. godine, u vrijeme kad su saveznici i Crvena armija sve jače stiskali Reich i Berlin, Himmler je odlučio odmoriti se od zaduženja i pogledati njemački film “Titanic”, o potonuću luksuznog broda. Noć prije proveo je s Hitlerom u njegovoj Vučjoj jazbini, gdje su primali loše vijesti sa svih fronti.

Dana 15. siječnja 1943., kad su se vojnici njemačke 6. armije nasmrt smrzavali kod Staljingrada, Himmler je napisao da je uživao u partiji curlinga te nadodao kako će u 18 sati ići u saunu. U dnevnicima su i dokazi njegove nevjere.

NACISTI NISU BILI SAMI: Nakon 75 godina konačno objavljeni šokantni tajni dokumenti

Prijevare i kapsula cijanida

“Kad piše kako je na putu, vrlo često to zapravo znači da provodi vrijeme s Hedwig Potthast, njegovom ljubavnicom”, rekao je dr. Matthias Uhl iz Njemačkog povijesnog instituta, koji istražuje Himmlerove dnevnike iz 1938., 1943. i 1944. godine. Hedwig Pottgast bila je njegova osobna tajnica i ljubavnica, a tijekom godina rodila mu je i dvoje djece – Helgea i Nanette-Dorotheu. Himmlerova supruga Margarete znala je za tu vezu i čini se da ju je odlučila tolerirati.

Himmler u Dachauu
Himmler u DachauuFoto: Wikipedia

Iako ga je Hitler nazivao “moj vjerni Heinrich”, Himmler ga je na kraju izdao te se priključio tajnim mirovnim pregovorima sa saveznicima. Potkraj travnja 1945. Hitler je za to saznao i izbacio ga iz stranke i sa svih dužnosti. Himmler se potom pokušao skriti te je obrijao brkove i lutao Njemačkom sa skupinom drugih bjegunaca u civilu, sve dok ga 21. svibnja nije zaustavila britanska patrola u blizini Lüneburga. Nakon dva dana shvatili su koga su uhvatili, a on je tada pregrizao kapsulu cijanida i odmah umro.

Pokopan je u Lüneburgu u neoznačenom grobu, tako da ga nitko nikad ne može naći.

Povratak na Net.hr