PAO ZBOG LEDA?

STRAVA U SLOVENIJI: Avion se srušio u šumi, pronašli spaljene ostatke žrtava

U Sloveniji, na području Predmeje, srušio se mali zrakoplov Piper 32, a vatrogasci su pronašli spaljene ostatke četiriju osoba, javljaju slovenski mediji. Pilot je prije nesreće izvijestio o problemima tijekom leta, javlja RTV Slovenije.

Zrakoplov je nestao s radara u 10.34 sati, izvijestila je dopisnica TV Slovenije Mojca Dumančić. Pao je u šumi na planini Predmeja, uslijed čega se zapalio i potpuno izgorio. Vatrogasci su u njemu pronašli ostatke nekoliko spaljenih ljudi, a policija je kasnije potvrdila da su poginule četiri osobe.

Istražitelji su zatvorili područje nekoliko stotina metara od mjesta nesreće. Očevici su opisali da se zrakoplov neposredno prije nesreće vrtio u zraku što je izgledalo “kao da izvodi akrobacije”.

Zrakoplov je poletio iz Ajdovščine. Policijski službenici potvrdili su da je zrakoplov bio besprijekoran i imao je sve potrebne dozvole za let, izvijestio je dopisnik TV Slovenije.

STA navodi da je pilot prije nesreće slovenskoj kontroli zračnog prometa javio o problemima s letom. To se događa kad zrakoplovi lete na tako hladnom području uslijed čega dolazi do skupljanja leda na krilima te gubitka kontrole i aerodinamike.

Vjeruje se da u nesreći pridonijeli olujno nevrijeme i jak vjetar, te nije jasno kako je u takvim vremenskim uvjetima mogao uopće dobiti dozvolu za let.

“Piper 32 zrakoplov može letjeti i do visine od 5000 metara, ali nije pogodan za letenje na niskim temperaturama”, rekao je za STA Miha Repovž iz Zrakoplovnog saveza Slovenije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr