SMRTNA KAZNA

STRAVA U IRANU: Za dva dana će smaknuti zlostavljanu mladu ženu?

22-godišnjakinja iz Irana ovih bi dana mogla biti obješena, priopćili su aktivisti za ljudska prava. Iako je osuđena ranije, njezino je smaknuće do sada bilo odgođeno zbog trudnoće.

Zeinab Sekaanvand je osuđena na smrtnu kaznu zbog ubojstva svog muža koji ju je, kako kaže, mjesecima tukao i zlostavljao. Njezino je smaknuće bilo odgođeno nakon što se u zatvoru ponovno udala i zatrudnila. Prošlog je mjeseca rodila mrtvorođenče, što znači da joj uskoro prijeti smrt vješanjem, a to bi se moglo dogoditi već 13. listopada.

Liječnici kažu da je dijete ove mlade žene umrlo u maternici dva dana prije nego što je rodila, a sve je posljedica pretrpljenog šoka nakon što je Zeinab svjedočila pogubljenju svoje kolegice iz zatvorske ćelije, piše BBC.

Otišla za boljim životom, pa ju suprug zlostavljao

Amnesty International kaže da je Zeinab Sekaanvand podrijetlom iz siromašne konzervativne iransko kurdske obitelji. Od kuće je pobjegla kako bi se udala za svog prvog muža Hosseina Sarmadija, a tad joj je bilo samo 15 godina. Kasnije je rekla da se udala za njega samo kako bi imala priliku za bolji život. Ipak, nedugo nakon svadbe, on ju je počeo redovito tući i verbalno zlostavljati, što je ona nekoliko puta prijavila policijji, no niti jednom nije pokrenuta istraga. Njezin je suprug odbio zahtjeve za razvod braka, a kad se htjela vratiti u roditeljski dom, oni su ju odbili. Naime, odrekli su je se jer je prethodno pobjegla od kuće.

Mučenje u policijskoj postaji

Kad je ova mlada žena imala 17 godina, suprug joj je umro. Ona je uhićena, a navodno je priznala da ga je izbola nožem. Idućih je 20 dana provela u policijskoj postaji gdje su ju policajci neprestano mučili.

Prije nego što ju je kazneni sud u Zapadnom Azerbajdžanu osudio, povukla je svoje priznanje i rekla sucu da je ubojica zapravo brat njezina muža, koji ju je navodno više puta silovao, a ako prizna krivnju, rekao je da će joj oprostiti. Islamski zakoni, naime, dopuštaju obitelji žrtve da prihvati novac u zamjenu za smaknuće ubojice.

Iranski suci mogu smrtne kazne poštedjeti maloljetnike ako oni ne razumiju prirodu počinjenog kaznenog djela. Iako je službeni liječnički pregled potvrdio da je Zeinab Sekaanvand patila od teške depresije popraćene nesanicama i neodlučnošću, ta mogućnost u njezinom slučaju ipak nije bila istražena.

Odgoda smrti

2015. se u zatvoru udala za jednog zatvorenika, s kojim je začela dijete. Zbog toga je njezino smaknuće bilo odgođeno do poroda, jer je u Iranu ilegalno smaknuti trudnu ženu.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch ističe da prema Konvenciji o pravima djeteta Iran mora zabraniti smrtne kazne za maloljetnike. Prema podacima Amnesty Internationala, Iran je ove godine pogubio najmanje jednu maloljetnu osobu, a još 49 maloljetnih prijestupnika čeka na smrtnu kaznu u toj zemlji.

 

 

Povratak na Net.hr