KAOS U AMERICI

STRAVA NA MARŠU RASISTA: Mladić (20) autom pokosio ljude, ima mrtvih i ranjenih, Trump pod paljbom zbog reakcije na nasilje

20-godišnji James Alex Fields Jr. iz Maumee, Ohio, optužen je za ubojstvo drugog stupnja nakon što se jučer automobilom zaletio u mnoštvo antifašista na nacionalističkom skupu u Charlottesvilleu u Virginiji. Mladić je usmrtio jednu ženu te ozlijedio još 19 osoba tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika. Tijekom nereda došlo je i do nesreće u kojoj se srušio policijski helikopter u kojem su poginula dvojica policajaca. Ukupno je u nasilju ozlijeđeno 35 osoba.

Američki rasisti organizirali su okupljanje pod nazivom “Ujedinimo desnicu” zbog najave kako će se iz Charlottesvillea ukloniti kip konfederacijskog generala Roberta E. Leeja. Policija je malo prije podneva počela rastjerivarati prosvjednike, no bilo je već prekasno. Na nekoliko mjesta izbili su sukobi prosvjednika i protuprosvjednika, a u jednom trenutku u mnoštvo se zaletio auto. Gradonačelnik je objavio kako je jedna osoba preminula.

KAOS NA MARŠU RASISTA U AMERICI: Proglašeno izvanredno stanje, jedna osoba poginula, snimljen šokantan trenutak kad se u gomilu zaletio auto

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions osudio je u subotu “rasnu nesnošljivost i mržnju” nakon nasilnih prosvjeda u Virginiji gdje se 20-godišnji mladić automobilom zaletio u mnoštvo tijekom sukoba aktivista krajnje desnice i protuprosvjednika i usmrtio jednu ženu.

Nasilje u Charlottesvilleu gdje je jedna žena ubijena “pogađaju u samo središte američkog pravosuđa i pravde”, rekao je Sessions u priopćenju.

“Kada su takve akcije izazvane rasnom netrpeljivošću i mržnjom, one su izdaja naših temeljenih vrijednosti i ne smiju se tolerirati”, rekao je Sessions te poručio “pravda će pobijediti”.

Otvorena istraga

FBI je otvorio istragu o okolnostima u kojima se muškarac u automobilu u subotu zaletio u gomilu ljudi. Poginula je tridesetdvogodišnja žena, a 19 osoba je ozlijeđeno kada se automobil zaletio u mnoštvo, uglavnom sastavljeno, kako tvrde očevidci, od protuprosvjednika koji su se usprotivili skupu krajnje desnice.

Televizijska mreža CNN objavila je da je osumnjičenik, James Alex Fields (20), koji je došao iz Ohija, optužen za ubojstvo, nanošenje ozljeda i kazneno djelo napuštanja mjesta nesreće. FBI pokreće istragu među ostalim i zbog toga što je Fields došao iz Ohija, na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, što povlači za sobom intervenciju savezne policije.

Majka osumnjičenog mladića, Samantha Bloom, rekla je za dnevnik Toledo Blade da ju je sin u petak obavijestio SMS porukom da će najvjerojatnije poći u Virginiju na skup krajnje desnice.

“Rekla sam mu da se čuva” i, bude li prosvjedovao u Charlottesvilleu, da to “bude mirno”, rekla je.

Ubrzo nakon napada na internetu se pojavila snimka na kojoj se vidi kako Fields stišće po gasu i zalijeće se u mnoštvo sačinjeno od prosvjednika, uglavnom antifašista. Policija je ‘očistila’ ulice suzavcem, no nasilje se nastavilo. Šef policije Charlottesvillea Al Thomas izjavio je kako je jučer u sukobima izazvanima zbog prosvjednog skupa ozlijeđeno ukupno 35 osoba.

Svjedoci ovog strašnog čina tvrde kako je Fields vozio otprilike brzinom od 60 km na sat u trenutku kada se automobilom zabio u mnoštvo. Potom je prebacio u vožnju unatrag i jednakom se brzinom odvezao s mjesta zločina.

Nažalost, žena koja je poginula nakon što se Fields autom zaletio u gomilu nije bila jedina žrtva prosvjeda. Poginula su i dvojica policajaca kada se srušio njihov helikopter koji je poslan da nadgleda nerede u Charlottesvilleu.

Skup ekstremne desnice

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja. Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata.

Trumpova kontroverzna reakcija

Nasilje je osudio i američki predsjednik Donald Trump te pozvao Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

“Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana”, rekao je Trump na svom golf terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu poručio “Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno”.

“Naša zemlja potiče slobodu govora, ali komuniciramo bez mržnje u našim srcima. Ništa dobro ne može proizaći iz nasilja”, napisala je pak Melania Trump na Twitteru.

Nakon ove izjave predsjednik Trump ponovno se našao na meti kritika upravo zbog toga što nije izričito osudio ulogu rasista u sukobima s protuprosvjednicima, piše The Guardian.

Predsjednik Trump u subotu je poručio da osuđuje “mržnju, zlostavljanje i nasilje na mnogim stranama”. Zatim je ponovio izraz “na mnogim stranama” kako bi bilo jasno da je ovaj dio posebno naglasio. Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji.

Glasnogovornica Bijele kuće, nakon mnogobrojnih upita o Trumpovoj izjavi, naknadno je propćila: “Predsjednik je osudio mržnju, ogorčenje i nasilje sa svih izvora i svih strana. Danas je između prosvjednika i protu-prosvjednika došlo do nasilja”.

Potom je dodao kako se takve stvari u Americi događaju već duže vrijeme te dodao kako je u voom trenutku najvažnije “brza uspostava zakona i reda”. Amerikanciam je poručio da “vole jedni druge, poštuju se međusobno te da poštuju američku povijest te zajedničku budućnost svih Amerikanaca”.

Njegovu izjavu osudili su ne samo demokrati već je onih koji smatraju kako je trebao ovaj problem napokon javno definirati, bilo i u redovima njegovih republikanaca.

Senator s Floride, Marco Rubio, bio je među onima koji su se referirali na izjavu predsjednika Trumpa. Rubio je na svojem Twitteru napisao kako je “izuzetno važno da čitava nacija čuje na koji način predsjednik opisuje događaje u Charlottesvilleu, nazivajući ih pravim imenom, teroristički napad bijelih rasista”.

Republikanski senator Cory Gardner iz Colorada napisao je: “Gospodine predsjedniče, zlo moramo nazvati pravim imenom. To su bili zagovornici teorije da su bijelci nadmoćnija rasa, ovo je bio terorizam”.

Demokratkinja Hillary Clinton koju je Trump porazio na predsjedničkim izborima 2016. uputila mu je kritiku, ne imenujući ga. “Svaki trenutak u kojemu šutnjom i nedjelovanjem dopuštamo da se to nastavlja, sramota je i opasnost za naše vrijednosti”, objavila je na Twitteru.

I bivši predsjednik Barack Obama izašao je iz svoje skrovitosti pozivajući se na Nelsona Mandelu koji je rekao kako se “nitko ne rađa mrzeći drugog zbog boje kože, podrijetla ili vjere”.

Povratak na Net.hr