Nervoza u zatvorima

STRAH OD POBUNE: Zabrana pušenja u britanskim zatvorima potaknut će nerede

Dovoljna je samo jedna šibica da zapali zatvorenike diljem Velike Britanije, kojima su vlasti odlučile uskratiti i ono malo zadovoljstva koje imaju, a to je dim cigarete. Procjene kažu kako je jedan od pet zatvorenika u Britaniji nikotinski ovisnik, a budući je vijest o zabrani pušenja većina zatvorskih ptičica primila s velikim negodovanjem, Ministarstvo pravosuđa ipak je odlučilo novu mjeru uvesti opreznije.

Umijesto da mjeru uvede odmah u sve zatvore, službenici državne uprave odlučili su se za nešto sporiji tempo, prenosi britanska štampa. Poučeni iskustvima drugih, pitanju dima iza rešetaka pristupaju oprezno.

Naime, pravosudne vlasti u Australiji uvele su istu odredbu, ali ona nije prošla mirno. U melbourneskom zatvoru Ravenhall ona je izazvala pravu pobunu. Zatvorenici, njih 300-njak, su doslovce podivljali pa su zatvor zapalili. Pobuna je trajala nekoliko dana, a materijalna šteta popela se do vrtoglavih 10 milijuna dolara. 

Britanci su, stoga, za početak, zabranu implementirali tek u dva zatvora.  Jedan od ta dva zatvora je i HMP Wymott u Lancashiru gdje kaznu izdržava zatvorenik kojemu ostali mogu i zahvaliti za uvođenje zabrane pušenja.

Kažnjenik Paul Black potužio se upravi i pravosudnim vlastima da, zbog toga što ćeliju dijeli sa strastvenim pušačem, pati od niza respiratornih tegoba. Njegova je žalba usvojena pa je temeljem iste Ministarstvo odlučilo implemenitari pravilo u sve kaznionice.

Rabinder Singh (sudac)Foto: Wikipedia

Sudac Rabinder Singh, koji je odlučivao u predmetu Black, tada je zaključio: “Sukladno mojoj prosudbi, prihvaćanjem zakona (o zabrani pušenja na svim javnim i radnim površinama) Parlament je posebice obuhvatio i one prostore nad kojima Kruna ima direktnu odgovornost upravljanja”.

No, ne misle svi u Britaniji. Prošloga tjedna, glavni inspektor za nadzor kaznionica Nick Hardwick upozorio je na nedostatak osoblja, prenapučenost kaznionica i znatni porast nasilja među zatvorenicima, a zabrana ove vrste stvari može samo dodatno pogoršati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr