BORBE U DONBASU

STOTINE SRPSKIH PLAĆENIKA RATUJU ZA PUTINA: Neki zbog ideologije, a neki iz doista tužnog razloga

Jučer objavljena imena šestorice Srba koji ratuju na strani ruskih separatista u ukrajinskoj pokrajini Donbas tek su nekolicina s podužeg popisa koji je objavila ukrajinska sigurnosna služba SBU.

SBU je objavio da na tom bojištu u Ukrajini, i to na obje zaraćene strane, ratuje oko tristotinjak dragovoljaca iz Srbije od kojih su neki i na istaknutim zapovjednim položajima, piše beogradski Blic.

UKRAJINSKI ŠPIJUNI OBJAVILI IMENA SRPSKIH PLAĆENIKA U PUTINOVOJ VOJSCI: ‘Protiv Ukrajine ratuje velik broj Srba’

Najpoznatiji dragovoljac je bivši novinar TV Pinka

U tome ih zasad nije spriječila niti činjenica da je Srbija početkom 2014. godine izmjenama Kaznenog zakona zabranila ratovanje svojih državljana u inozemstvu propisujući kazne u trajanju od šest mjeseci do čak deset godina zatvora.

Ističući kako Srbi u Ukrajini ratuju ili iz ideoloških ili iz financijskih razloga, Blic navodi imena nekolicine njih za koje javnost otprije zna da su na tamošnjem ratištu.

Najpoznatiji među njima je Radomir Počuča, bivši novinar TV Pinka i također bivši glasnogovornik Protuterorističke jedinice koji je na ratište u Ukrajinu otišao još na početku sukoba, u proljeće 2014. godine. On je o svojim ratnim pohodima uredno izvještavao na Facebooku, no njegove su objave dugo prolazile “ispod radara” srpskog tužiteljstva. Tek je u studenome te godine za njim raspisana tjeralica, ali ne zbog ratovanja u Ukrajini već zbog neodazivanja na ročišta u jednom sudskom postupku.

U ožujku 2015. godine na Facebooku su osvanule fotografije vezanog Počuče kojeg su, kako su objasnili njegovi suborci, uhitili pripadnici proruske obavještajne službe, a uhićenje je bilo posljedica unutarnjih sukoba među ruskim separatistima. Počuča se, na kraju, vratio u Srbiju i predao vlastima. Priznao je da je ratovao u Ukrajini, pa je uvjetno osuđen na godinu i pol dana zatvora.

Jedni otišli zbog ideologije, drugi zbog dugova

Počuču je u Ukrajini zapravo uhitio Dejan Berić, još jedan od poznatih srpskih ratnika na tamošnjem bojištu. Berića (40) su u Ukrajinu nagnali dugovi u koje je zapala njegova stolarija.

On je ratno iskustvo stekao još u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a u Donjecku se pročuo kao vrsni snajperist. Ruski mediji nedavno su objavili da je Berić za “iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske odlikovan najvećim priznanjima Novorusije”.

No, sve priče o Beriću uglavnom potječu od srpske proruske zajednice na internetu. Službenih potvrda o njegovu sudjelovanju u tamošnjem ratu nema, pa time ni tjeralice pravosudnih organa.

Blic piše kako je već ranije objavljeno da se u Ukrajini bore i najmanje sedmorica neonacista iz Srbije, pripadnika organizacije ‘Srpska akcija’ koju je osnovao jedan odvjetnik. Međutim, njihov točan broj, a i sudbina zasad su nepoznati tamošnjoj javnosti.

BORE SE NA RUSKOJ STRANI: Uvjetne kazne za srpske plaćenike u Ukrajini

Novosađanin otišao ratovati u Donjeck, poginuo u Siriji

Imenom se spominjao i Dimitrije – Saša Jojić, 25-godišnji Novosađanin koji je ratovao u Ukrajini, ali i u Siriji gdje je poginuo u borbama sa džihadistima. Vijest o njegovoj pogibiji objavili su članovi Firme, navijačke skupine nogometnog kluba Vojvodina, čiji je bio pripadnik. I on se, prema neslužbenim informacijama, zajedno s još jednim sugrađaninom 2014. godine priključio Rusima u Donjecku. Navodno je bio pripadnik Srpskog husarskog puka u kojemu je bilo petnaestak Srba i tridesetak Rusa.

Nakon toga je otišao u Siriju i poginuo u borbama s ISIS-om kod Palmire.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr