SVEVIDEĆE OKO

ŠTO TO RUSI GRADE NA ARKTIKU? Priznali da počinju s radom na sustavu koji se proteže na dva kilometra

Ruski dužnosnici potvrdili su kako na arktičkom otočju grade masivni radarski sustav koji prepoznaje objekte stotinama kilometara daleko, čak i ako rabe stelath tehmnologiju.

Na arhipelagu Novaja Zemlja na ruskom Arktiku, vojska već iduće godine počinje graditi dalekometni radar, prenosi Sputnjik, pozivajući se na vojnu tiskovnu agenciju. U tom području radit će ukupno šest takvih radara, naveli su dužnosnici.

MISTERIOZNI NOOSKOP: Drugi čovjek Kremlja osmislio spravu koja ‘skenira svijest i sve transakcije’

Zamjenik ministra obrane Dmitrij Bulgakov, koji je posjetio gradilište, rekao je da će istovremeno u blizini izgraditi pistu sposobnu da primi sve vrste borbenih letjelica.

Takozvani radarski sustav “preko horizonta” vrsta je radara koji može detektirati ciljeve na iznimno velikim opsezima, udaljene stotinama i tisućama kilometara, daleko izvan horizonta običnih radara.

Ogromni antenski sustav

On je imun na “nevidljivu” (stealth) tehnologiju i koristi ogromni antenski sustav dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identificirao zračne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tijekom vojne vježbe 2014. godine radar “Podsolnuh” (Suncokret) je detektirao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je “oborila” sva četiri “uljeza”.

Stariji brat “Podsolnuha” je “Volna”, također radar koji vidi “preko horizonta”, ima domet od tri tisuće kilometara i trenutno radi u blizini lučkog grada Nahotka na ruskom Dalekom istoku.

Povratak na Net.hr