SASTAO SE S VUČIĆEM

ŠTO ŠEF RUSKIH ŠPIJUNA RADI U BEOGRADU: ‘Razlog posjeta nimalo se neće svidjeti Zapadu’

Srbija je protjerala nekoliko ruskih državljana zbog sudjelovanja u pripremama navodnih terorističkih akcija u Crnoj Gori, navode u četvrtak beogradski mediji i tu špijunsku aferu povezuju s dolaskom visokog dužnosnika ruske obavještajne službe Nikolaja Patruševa koji se treba sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Beogradski list Danas piše da je posjetu Patruševa prethodilo protjerivanje nekoliko ruskih državljana zbog špijunaže, ali ne navodi imena niti službenu potvrde vlade.

Srbija se, prema ocjeni analitičara, našla u središtu špijunske afere, što se dovodi u vezu s tvrdnjama premijera Vučića početkom tjedna da su na teritoriju Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti vezane uz Crnu Goru i njena premijera Mila Đukanovića.

SPRIJEČENO KRVOPROLIĆE U CRNOJ GORI: Srbi planirali pucati na građane, uhititi premijera i preuzeti Skupštinu!

Posjet povezan s uhićenjima u Crnoj Gori?

Vučić je u ponedjeljak rekao da se privedene osobe nalaze u Beogradu i da “postoje elementi” upletenosti inozemnih službi.

Stručnjak za ta pitanja, sveučilišni profesor Zoran Dragišić, uvjeren je da je posjet Nikolaja Patruševa Beogradu povezan s događajima u Crnoj Gori.

“Posjet sigurno neće ostati bez odjeka na Zapadu, ali može biti i dobar i loš za odnose Srbije s partnerima, što ovisi o tome o čemu su se srpski dužnosnici dogovorili s Patruševim”, ocijenio je Dragišić.

Suradnja dviju tajnih službi

Nakon radnih sastanaka s ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ministrom obrane Zoranom Đorđevićem, te sa čelnicima službi sigurnosti i policije Srbije, Patrušev je predložio da 2017. bude potpisan memorandum o uzajamnom razumijevanju Vijeća sigurnosti Rusije i Ministarstva unutarnjih poslova Srbije kako bi se uspostavila redovita komunikacija sigurnosnih službi dviju zemalja.

SRBI TVRDE: ‘Crnogorski državni vrh angažirao je Dikića da odglumi teroristu, platili mu 100.000 eura’

Taj memorandum ne bi imao pravno obvezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali bi omogućio redovite konzultacije, rekao je Patrušev koji se sastao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Iz Nikolićeva ureda priopćeno je da su razgovarali o modelima vojno-tehničke suradnje, aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji i svijetu, borbi protiv međunarodnog terorizma, trgovine drogama “i pitanjima informatičke sigurnosti”.

Portal ruske agencije Sputnjik navodi da se prijedlog ruskog čelnika obavještajnih službi “neće svidjeti Zapadu”.

PAKLENI PLAN SRPSKIH TERORISTA UHIĆENIH U CRNOJ GORI: ‘Mali Legija želio je oteti premijera i izazvati kaos!’

Povratak na Net.hr