TRADICIONALNI SASTANAK

ŠTO JE PUTIN TRAŽIO OD ORBANA, A ŠTO MU JE OBEĆAO? Mađarski premijer napao Hrvatsku

I ove su se veljače već tradicionalno sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban. Orbana smatraju najvjernijim ruskim saveznikom unutar EU, do te mjere da ga mnogi već zovu ruskim trojanskim konjem u Bruxellesu. Putinu su sastanci s Orbanom prilika za dolazak u Europsku uniju kako bi pokazao da nije u izolaciji, a Mađarska je ujedno bila prva država članica Europske unije koju je posjetio nakon aneksije Krima i sankcija iz Bruxellesa, piše Jutarnji list.

I ove godine Putin ima očekivanja i zadatak za mađarskog premijera. Sankcije koje je Rusiji nametnula Europa sve ju više opterećuju, kako politički, tako i ekonomski. Najveći bi se problem mogao dogoditi kad se Putin opet kandidira na izborima 2018. godine.

Treba mu posrednik za ublažavanje sankcija iz EU

Kako je novi američki predsjednik Donald Trump već najavio promjene u odnosima s Rusijom, Putin sada očekuje ublažavanje i ukidanje sankcija i sa strane Europske unije. Analitičari pretpostavljaju da tako od mađarskog premijera Putin očekuje porketanje koraka u Bruxellesu kada je o tome riječ. Mađarsko odustajanje od sankcija već bi mu puno značilo, a i Mađarskoj bi donijelo korist jer je zbog sankcija Rusiji ona već izgubila 6.5 milijardi dolara.

Prijateljstvo Moskve i Budimpešte raste i zbog mađarske politike kada je riječ o migrantskoj krizi te rastućeg euroskepticizma. Orbamn je već izjavio da nije razumno ignoriranje moći i mogućnosti koje Rusija ima.

Napad na Hrvatsku

Osim s očekivanjima, Putin na sastanak dolazi i s darovima. Naime, Rusija Mađarskoj nudi povoljno renoviranje i dograđivanje mađarske nuklearke Paksi koja sada pokriva 40 posto potreba električne energije u toj zemlji, piše Jutarnji list. Radi se o poslu vrijednom 12 milijardi dolara, a Rusija kroz kredite daje deset.

Orban je pak rekao da njegovoj zemlji blokada dolazi s juga pa tako optužio i Hrvatsku za to.

‘Mađarska je izgradila plinska postrojenja blizu hrvatske i rumunjske granice, ali ni Hrvatska niti Rumunjska niti EU nisu izgradile postrojenja pa smo lišeni mogućnosti da uspostavimo protok plina u dva smjera’, rekao je Orban.

 

Povratak na Net.hr