KLJUČNA PITANJA

ŠTO AKO DOBIJETE KORONAVIRUS: Cjepivo neće doći godinama, provjerite što napraviti ako oboli netko u obitelji i kako se najbrže širi

Na koje simptome morate paziti, što učiniti ako se osjećate bolesno i još nekoliko ključnih pitanja o koronavirusu

Koronavirus se i dalje širi svijetom, a u Hrvatskoj je dosad zabilježeno 11 slučajeva zaraženih virusom.

“Matra je, budi miran i nastavi živjeti”, kaže Marguerite Neill, stručnjakinja za zarazne bolesti na Sveučilištu Brown, piše New York Times koji je izdvojio nekoliko ključnih pitanja vezanih uz ovaj virus.

ZNANSTVENIK IGOR RUDAN OTKRIO KOLIKA ĆE ZAPRAVO BITI SMRTNOST OD KORONAVIRUSA: ‘U svemu ovom lošem ima i jedna dobra stvar’

HIGIJENA KAKVOM JU VIDI MILAN BANDIĆ: Baka Ana pokazala kako se ruke peru pepelom 

Na koje simptome moram paziti?

Simptomi ove bolesti uključuju vrućicu, kašalj, otežano disanje i kratak dah. Bolest uključuje i upalu pluća, a blaži slučajevi mogu sličiti na gripu ili tešku prehladu, što otežava otkrivanje bolesti. Pacijenti mogu pokazivati i druge simptome, poput proljeva. Trenutne procjene govore da se simptomi mogu pojaviti za samo dva dana, ali i nakon 14 dana izloženosti virusu.

Što učiniti ako se osjećam bolesno?

Ako mislite da ste bolesni uslijed pojave novog koronavirusa, trebali biti zaštiti svoju obitelj i kolege tako što potražite medicinsku pomoć i ostanete kod kuće. Trebali biste nazvati liječnika ako primijetite simptome. Ukoliko sumnjate da ste zaraženi, nosite masku pri kontaktu s liječnikom i ostalim osobama.

Što ako oboli netko u mojoj obitelji?

Slične korake trebali biste poduzeti ako se razboli vaše dijete ili netko drugi u obitelji. Koronavirus je kao i gripa najopasniji za osobe starije od 65 godina ili one koje imaju kronične bolesti ili slab imunološki sustav. Međutim, gripa se čini značajno opasnijom za djecu, dok djeca zaražena koronavirusom imaju blage simptome ili ih uopće nemaju.

Kakav je koronavirus u usporedbi s gripom?

Iako su simptomi slični, čini se kako je koronavirus smrtonosniji od gripe i, barem do sada, zarazniji. Rane procjene smrtnosti od koronavirusa u Wuhanu u Kini kreću se oko dva posto, dok sezonska gripa u prosjeku ubija oko 0,1 posto onih koji se zaraze. Usporedbe radi, gripa 1918. imala je neuobičajeno visoku razinu smrtnosti, oko dva posto. Gripa je tada ubila desetine milijuna ljudi.

SVIJET KLIZI U KORONARECESIJU? ‘S ovako nečim se nismo susreli u civilizaciji!’; Turizam prvi na udaru, dva efekta prijete Hrvatskoj 

Kako se virus širi?

Čini se kako se koronavirus širi vrlo jednostavno, posebno u domovima, bolnicama, crkvama, brodovima za krstarenje i drugim zatvorenim prostorima. Čini se kako se širi kroz kapljice u zraku od kašlja ili kihanja. Izgleda li površina prljavo ili čisto je irelevantno. Ako zaražena osoba kihne i kapljica sleti na površinu, osoba koja dodirne tu površine, mogla bi dobiti virus. Koronavirus se zadržava na metalu, staklu i plastici i to između dva sata i devet dana. No, postoji i dobra vijest – virus se relativno lako uništava pomoću jednostavnog dezinfekcijskog sredstva.

Postoji li lijek? Što je s cjepivom?

Ne postoji odobreni antivirusni lijek za koronavirus, iako ih se nekoliko ispituje. Za sada liječnici mogu preporučiti samo uobičajene lijekove za sve virusne bolesti – odmor, lijekove za smanjenje boli i vrućice te puno tekućine kako bi se izbjegla dehadracija. Bolesnici s koronavirusom koji imaju upalu pluća također trebaju kisik i ventilator ako pogoršaju problemi s disanjem.  Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa može biti spremno za testiranje na ljudima u roku od nekoliko mjeseci. Ali čak i ako bude odobreno, proći će mnogo duže, barem godinu ili dvije prije nego što bude dostupan širokoj uporabi. U međuvremenu stručnjaci pozivaju ljude da se oni i njihova djeca cijepe protiv gripe.

KORONAVIRUS U ŠKOLI: Kod kuće testirali djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženim; Majka djevojčice: ‘Bilo je čudno’ 

Moj partner/prijatelj/roditelj/dijete je jako zabrinut. Koliko je to ozbiljno?

Jasno je kako ovaj virus može biti smrtonosan te postoji razlog zašto vladini službenici i medicinski stručnjaci diljem svijeta izdaju snažna upozorenja. No, velika većina zaraženih do sada ima samo blage simptome i očekuje se kako će se oporaviti u potpunosti. Važno je izbjeći globalnu paniku, ali i dobiti jasnu sliku kako se virus prenosi.

OK, ali zašto su stručnjaci toliko zabrinuti?

Za razliku od drugih virusa ovaj uzrokuje mnoge smrtne slučajeve. Stručnjaci još uvijek ne znaju puno o tome, uključujući koliko je virus zarazan i kako se točno širi. Stopa smrtnosti koronavirusa može biti još niža ako – kao što mnogi stručnjaci sumnjaju – postoje mnogi blagi slučajevi ili slučajevi bez simptoma koji još nisu otkriveni. Ipak, čak i bolest s relativno niskom stopom smrtnosti može uzeti ogroman danak ako se zarazi veliki broj ljudi.

Povratak na Net.hr