banner

DOBRE VIJESTI

STIŽE MODERNINO CJEPIVO PROTIV COVIDA, KAŽU DA JE UČINKOVITO 94,1 POSTO: ‘Zatražit ćemo danas njegovo hitno odobrenje’

Stručnjaci su danas rezultate najavili kao vrlo dobru vijest i primijetili da su gotovo identični brojci od 94,5 posto u ranoj fazi koja je objavljena nakon što je potvrđeno 95 infekcija, uključujući petero osoba koje su primile cjepivo. Upravi za hranu i lijekove (FDA) iz SAD-a danas su poslani rezultati zajedno sa zahtjevom za hitno odobrenje

Moderna će danas dostaviti svoje cjepivo za COVID-19 na hitno odobrenje, nakon što su konačni rezultati ispitivanja pokazali kako je cjepivo učinkovito 94,1 %, a Velika Britanija trebala bi odobriti Pfizerovo u roku od nekoliko dana. Samo je 11 od 196 dobrovoljaca, koji su pozitivno testirani na COVID-19, primilo cjepivo. Ukupno je u istraživanju oko 30.000 ljudi, od kojih je svaki dobio dvije doze cjepiva ili placeba, prenosi Daily Mail.

Britanija naručila pet milijuna doza cjepiva u ranoj fazi

Stručnjaci su danas rezultate najavili kao vrlo dobru vijest i primijetili da su gotovo identični brojci od 94,5 % u ranoj fazi koja je objavljena nakon što je potvrđeno 95 infekcija, uključujući pet osoba koje su primile cjepivo. Upravi za hranu i lijekove (FDA) iz SAD-a danas su poslani rezultati zajedno sa zahtjevom za hitno odobrenje.

Čak pet milijuna doza cjepiva brzo je naručila Velika Britanija, kada su rani rezultati ispitivanja objavljeni ovog mjeseca. Očekuje se da će početi stizati do sljedeće godine. Velika Britanija spremna je postati prva zapadna država koja je odobrila ovo cjepivo u roku od nekoliko dana, izvještava Financial Times. Prva cijepljenja mogla bi započeti 7. prosinca.

Sveučilište Oxford objavilo je kako je njihovo cjepivo protiv koronavirusa učinkovito i do 90%, ali to se temelji na rezultatima samo 3000 sudionika nakon pogreške u ispitivanjima.

VLADA NUDI OVA TRI RJEŠENJA ZA KRIZU: ‘Svi kojima su prihodi pali više od 70 posto kvalificiraju se’; Poduzetnik: ‘Mogu reći da se bojim’

Cjepivo pomaže u prevenciji teških i blagih infekcija

Velika Britanija naručila je 100 milijuna doza cjepiva. Značajne brojke predstavljaju samo 0,4% smanjenja zabilježene učinkovitosti cjepiva 16. studenoga, koje se temeljilo na prvih 95 infekcija u istraživanju, u kojima je pet osoba koje su primile cjepivo.

Dr. Stephen Evans, epidemiolog sa sveučilišta u Southamptonu, rekao je da cjepivo vrlo dobro u prevenciji teških i blagih infekcija COVIDA-19.

“Ti su rezultati u osnovi identični onima koji su objavljeni 16. studenoga”, rekao je. “Iako je najbolja procjena 94,1 %, statistička nesigurnost u tome je takva da su podaci kompatibilni s istinskom učinkovitošću od oko 87%. To je naravno, još uvijek vrlo dobra učinkovitost. Slično tome, 100-postotna učinkovitost protiv ozbiljnijih bolesti kompatibilna je s učinkovitošću od 90%”.

Dr. Michael Head, viši istraživač za globalno zdravlje na Sveučilištu u Southamptonu, rekao je: “Ova revidirana otkrića u velikoj su mjeri u skladu s onima koje je Moderna prethodno objavila. Ovo je u osnovi dobra vijest, jer i dalje postoji vrlo visoka razina primijećene učinkovitosti, koja je bila dosljedna u starijih populacija i etničkih manjina.”

‘IZA 21. PROSINCA MORAT ĆEMO POSTROŽITI MJERE’; Bivši ministar optužuje Plenkovića: ‘Ukrao nam je Božić svojom neodlučnošću’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Povratak na Net.hr