'SLOBODA!

STIGLO IH JE OKO 1200: Migranti na Tenerifima traže da ih se pusti na španjolsko kopno

Španjolska vlada odbija njihove zahtjeve i pristaje preseliti isključivo migrante kojima je potrebna posebna skrb iz kampova na otocima u bolji smještaj na kopnu

Oko 1200 migranata i lokalnih aktivista prosvjedovalo je na kanarskom otoku Tenerifeu, koji pripada Španjolskoj, tražeći dozvolu da otputuju na španjolsko kopno. Migranti iz Afrike koji žive u kampovima skandirali su “Sloboda!” u gradu San Cristobal de la Laguna na sjeveru otoka, izvijestio je u subotu televizijski kanal Canarias7.

Uvjeti u izbjegličkim kampovima su nepodnošljivi, citirao je kanal sudionika skupa.

Španjolska vlada odbija njihove zahtjeve i pristaje preseliti isključivo migrante kojima je potrebna posebna skrb iz kampova na otocima u bolji smještaj na kopnu. Za tisuće migranata na otocima situacija je vrlo teška, a dovela je i do bijesa lokalnog stanovništva, izvijestile su novine El Pais.

Prošle godine je naglo porastao broj ljudi koji su se ugrožavajući život usudili preko Atlantika prijeći iz Afrike na Kanare. Prema UN-ovoj Agenciji za izbjeglice (UNHCR), oko 23.000 migranata stiglo je 2020. na taj arhipelag uz zapadnu obalu sjeverne Afrike.  Trend se nastavio i 2021. kada je od početka godine u malim drvenim čamcima stiglo više od 2300 ljudi.

Nije poznato koliko ih je na putu umrlo, a UNHCR-ove procjene za prošlu godinu kreću se više od 400 ljudi.

Povratak na Net.hr