'DANAS JE TEŽAK DAN'

NJEMAČKA OD 2. STUDENOG IDE U DJELOMIČNI LOCKDOWN; Angela Merkel: ‘Ovo su teške odluke’; Objavili su što sve stupa na snagu

“Skupne proslave na otvorenom, u stanovima, kao i u privatnim prostorima neprihvatljive su dok je stanje u našoj zemlji ovako ozbiljno”, stoji u zaključcima. Ovakav režim trajat će do kraja studenog

Nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država sve dogovorila, kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti i kazala da se uvodi djelomični “light” lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. studenog, javlja N1. Kancelarka je ocijenila da je riječ o “teškim odlukama”. Nove mjere, koje će trajati četiri tjedna a stupaju na snagu 2. studenoga, prije svega se usredotočuju na smanjenje osobnih kontakta građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu, te zabranu turističkih putovanja.

“Studeni će biti mjesec nacionalnog ulaganja svih napora”, rekla je njemačka kancelarka Merkel nakon sastanka vlade i predstavnika saveznih pokrajina na kojem se razgovaralo o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa.

Kancelarka je rekla da je sastanak, s obzirom na drastični porast broja novih zaraza, prošao u “vrlo ozbiljnoj” atmosferi.

„Danas je težak dan za one koji donose odluke“, rekla je kancelarka ali je istodobno dodala kako se odluke više nisu mogle odgađati.

“Potpuno je jasno da moramo djelovati. Mi moramo spriječiti kriznu situaciju u medicinskom sustavu”, zaključila je Merkel. Ona je ukazala na to da su i premijeri saveznih pokrajina svjesni situacije u kojoj je nužno potrebno jedinstveno djelovanje.

“Vrlo sam zahvalna što smo unatoč različitim pozicijama i epidemiološkim situacijama u pojedinim saveznim pokrajinama pronašli zajedničko i jedinstveno rješenje”, rekla je Merkel. Danas donesene mjere vrijede jedinstveno na području čitave Njemačke.

Premijer savezne pokrajine-grada Berlina Michael Mueller je također rekao kako se radi o odlukama koje nije bilo jednostavno donijeti ali da su one istodobno i nužne.

“Ovo su teške odluke i teške mjere. Ali radi se o četiri tjedna. Ako sada budemo samo promatrali i ništa ne činili dogodit će nam se da ćemo se od mnogih ljudi morati oprostiti”, rekao je Mueller i ukazao na to da se u vodećim berlinskim bolnicama situacija s kapacitetima slična onoj na početku pandemije na proljeće.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako su nove mjere “gorka pilula” koja je međutim potrebna jer je u međuvremenu nastupila situacija u kojoj nije moguće pratiti tijek novih zaraza.

“Mi ovim propisujemo četverotjednu terapiju”, rekao je Soeder i dodao kako vjeruje da će građani reagirati solidarno. “Mi smo solidarno a ne egoističko društvo”, rekao je Soeder.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije. Vlada je za tu priliku izdvojila deset milijardi eura. Prvobitno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11. Predstavnici vlade i pokrajina ponovno će se sastati sredinom studenog kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.

Ovo su mjere koje će stupiti na snagu u Njemačkoj 2. studenoga:

Na otvorenom je dozvoljen kontakt između pripadnika najviše dva kućanstva, i to najviše do 10 osoba. “Skupne proslave na otvorenom, u stanovima, kao i u privatnim prostorima neprihvatljive su dok je stanje u našoj zemlji ovako ozbiljno”, stoji u zaključcima.

Restorani, kafići, zalogajnice, noćni klubovi i diskoteke se potpuno zatvaraju, dozvoljeno je samo pripremanje i dostavljanje hrane/preuzimanje na ulazu u restoran. Kantine na radnim mjestima smiju raditi uz poštivanje svih propisa.

BILD OBJAVIO: MERKEL JE ODLUČILA – NJEMAČKA JE OD PONEDJELJKA U LOCKDOWNU: ‘Moramo djelovati odmah!’

Do kraja studenog bez kazališta, kina, koncerata…

Ovakav režim “vrijedi do kraja studenog”. Zatvaraju se kazališta, opere, koncertne dvorane, kina.

Suspendira se organizirano bavljenje amaterskim sportom, profesionalni sport nastavlja funkcionirati, ali bez publike, što se odnosi i na Bundesligu bez razlike. Zatvaraju se teretane i plivališta. Individualno bavljenje sportom poput trčanja je dozvoljeno.

Zatvaraju se kozmetički saloni, saloni za masažu…

Kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje zatvaraju se, jer nije moguće držati minimalni razmak. Fizioterapeutske ordinacije i prakse, te frizerski saloni ostaju otvoreni.

Trgovine, škole i vrtići ostaju otvoreni

Trgovine ostaju otvorene uz strogo poštivanje pravila o maksimalnom broju kupaca, te uz držanje razmaka i dezinficiranje ruku prilikom ulaska. Škole i vrtići ostaju otvoreni.

Putovanja koja nisu neophodna, kao i posjeti rodbine, trebaju se izbjegavati. Noćenja se ubuduće mogu nuditi samo u sklopu neturističke ponude. Turistička ponuda je zabranjena za studeni. Noćenja se smiju nuditi samo službenim osobama u nužnim situacijama.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr