PLJUŠTE REAKCIJE

STIGAO ODGOVOR TRUMPU: ‘On govori o nuklearnom oružju, iako je SAD jedina zemlja koja je to oružje koristila’

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u petak da je nuklearni sporazum šest velikih sila skopljen s Iranom 2015. čvršći nego li misli američki predsjednik.

“Nuklearni sporazum je čvršći nego to ovaj čovjek misli”, rekao je Rohani u govoru na državnoj televiziji, reagirajući na govor Donalda Trumpa u kojemu je američki predsjednik rekao da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma.

Trump smatra da sporazum nije u najboljem interesu SAD-a.

SAD međutim ostaje u tom međunarodnom sporazumu ali će Trump tražiti da se riješe “pukotine” u tom dogovoru postignutom 2015.

TRUMP JE UPRAVO, NAKON SVEGA, IPAK POVUKAO POTEZ OD KOJEG SU SVI STRAHOVALI: Iran je već najavio da će uzvratiti udarac

“Sada želi izmijeniti nuklearni sporazum zajedno s Kongresom. Ali to se neće dogoditi”, rekao je Rohani, ocijenivši da je Washington usamljen u svojoj zavjeri protiv iranskog naroda.

“Trump govori o nuklearnom oružju, iako je SAD jedina zemlja koja je to oružje koristila”, rekao je. Trumpov govor u Bijeloj kući ocijenio je punim “uvreda i lažnih optužbi”.

Rohani je u petak navečer telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmaneulom Macronom koji mu je potvrdio da Pariz ostaje posvećen provedbi sporazuma.

Dvojica su čelnika razgovarala i o mogućem posjetu Macrona Iranu, objavila je Elizejska palača.

Francuska je ranije u zajedničkoj izjavi s Velikom Britanijom i Njemačkom upozorila Washington da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

EU i Rusija nisu sretni

Europski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015., javljaju agencije.

Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

Ne može to SAD sam prekinuti

Europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum.

“Kao međunarodna zajednica ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje”, rekla je.

“To nije bilateralni ugovor….Međunarodna zajednica, uključujući EU jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti”, naglasila je Mogherini.

Moskva ističe da je “iznimno zabrinuta” zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma,

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće izravno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovome trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao je sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti.

Izrael zadovoljan

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

“Čestitam predsjedniku Trumpu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu”, rekao je.

SAD je i prije Trumpova govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku.

Netanyahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trumpov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma.

Rijad je također pozdravio “čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr