ON ZNA KAKO DALJE

STEPHEN HAWKING PRESTRAVIO SVIJET: Nećemo još dugo preživjeti ovdje, moramo naći drugi planet!

Tijekom svojeg govora na uglednom Oxfordu Stephen Hawking je objavio dramatično upozorenje. Rekao je kako čovječanstvo neće preživjeti još tisuću godina na Zemlji te da trebamo pronaći novi planet na kojem bi život bio moguć, piše Independent.

Kazao je i kako je 2016. godina ‘veličanstveno doba za živjeti u njemu i raditi istraživanja o teorijskoj fizici’.

‘Naša slika svemira se uvelike promijenila u posljednjih pedeset godina, a ja sam sretan ako sam malo pomogao u tome’, rekao je te dodao kako je velika pobjeda činjenica što se čovječanstvo približilo spoznaji o tome kako stvari u prirodi funkcioniraju.

Dramatično upozorenje

‘Mapirat ćemo pozicije milijuna galaksija uz pomoć superkompjutera kao što je Cosmos. Bolje ćemo razumjeti naše mjesto u Svemiru’, kazao je.

No, tada je stiglo ozbiljno upozorenje.

‘Moramo nastaviti ići u Svemir zbog budućnosti čovječanstva. Ne vjerujem da ćemo preživjeti sljedećih tisuću godina ukoliko ne napustimo granice našeg lomljivog planeta’, rekao je znanstvenik koji već godinama hvali napretke u znanosti i tehnologiji. Ipak, svjestan je da bi stvari mogle krenuti nizbrdo. Pretpostavlja kako samoodrživa kolonija na Marsu neće biti izgrađena sljedećih sto godina pa bi do tada ljudi trebali biti ‘vrlo oprezni’.

Nema senzacionalizma

Njegova izjava nije senzacionalistička, piše Independent, jer on svijet gleda kroz znanstvene naočale. Svjestan je da znanost i tehnologija guraju svijet prema naprijed, ali isto je tako svjestan opasnosti da stvari u jednom trenutku krenu krivim tijekom.

Bez obzira na dramatična upozorenja, studentima je u zaključku poslao ohrabrujuću poruku.

‘Sjetite se gledati zvijezde, a ne u pod. Probajte naći smisao onome što vidite, čudite se kako stvari postoje u Svemiru. Budite znatiželjni. Koliko god se stvari činile teškima, uvijek postoji nešto u čemu možete biti uspješni. Pod uvjetom da ne odustanete’, kazao je Hawking.

Povratak na Net.hr