LEGENDARNI T-72

STARI SOVJETSKI TENK KOJI BEZ PROBLEMA PARIRA I DANAŠNJOJ TEHNOLOGIJI: Zaboravite na Armatu, ovo je okosnica ruske artiljerije

Javnost je već u nekoliko navrata ostala zatečena demonstracijom moći ruskog supertenka Armata T-14. Iako daleka budućnost ruske vojske možda i počiva upravo na ovoj zvijeri, trenutno je situacija sasvim drugačija. Glavni tenk je sovjetski T-72.

Sovjeti su svojedobno proizveli čak 25.000 tenkova T-72 učinivši ga tako drugim najraširenijim tenkom u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. No, činjenica da taj tenk i danas koristi 45 zemalja diljem svijeta, uključujući i Rusiju, govori o njegovoj snazi i izdržljivosti.

T-72 se pojavio kao jeftinija alternativa katastrofalnom T-64, tenku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koji se pokazao prekompliciranim i nepouzdanim. Težak 41 tonu, T-72 ima 125-milimetarsku cijev koja se puni automatski zbog čega nije potreban dodatna osoba za punjenje i posada tenka smanjuje se s četiri na tri osobe.

Razvoj i nadogradnje

Ono što je specifično za T-72 je cijeli niz nadogradnji i modernizacija koje je doživio. T-72A je izašao 1979. te je imao otporniji oklop, nakon njega se pojavio T-72B u kojeg su bili uklopljeni neki elementi novog T-80 – laserska tehnologija, jači oklop, posebno oko kupole.

Verzija T-72BI je imala još jači oklop oko kupole zbog čega su ga zvali Super Dolly Parton. Mogao je, kao i njegov prethodnik T-72B, lansirati rakete iz svije 125-milimetarske cijevi. T-72B i sve verzije napravljene nakon njega, Imale su eksplozivni reaktivni oklop (ERA) koji je uništavao šrapnele prije no što bi udarili u tenk.

T-72B2, napravljen 2006. godine imao je naprednu Relickt ERA zaštitu, sustav Shtora-1 za ometanje sustava navođenih raketa te još jači motor od 1000 konjskih snaga.

Posljednje promjene na ovom legendarnom tenku napravljene su 2010. godine pa smo tako dobili T-72B3 i B3M. B3 je zamišljen kao nešto jeftinija verzija s novim motorom, boljom kontrolom naoružanja i jačim topom.

Okosnica ruske artiljerije

Postoje i mnoge verzije ovog tenka koje su razvijene izvan Rusije. Između ostalog, ‘Babilonski lav’ Saddama Husseina, Jugoslavija je imala ‘svoj’ M-84, Indija je napravila Ajeyu, Južnoafrička Republika T-72 Tiger, a u Siriji imamo T-72 Adra.

U svijetu postoji još na tisuće tenkova T-72. Nije nikakvo iznenađenje da ih najviše koristi Rusija (2500 aktivnih i još 8000 u rezervi).

Iako Rusija ima 3500 novijih tenkova T-80, čini se kako se radi o tenku bez budućnosti. T-14 Armata je vrlo intrigantan tenk nove generacije, ali teško da će u skorije doživjeti masovnu proizvodnju i postati prvi izbor ruske vojske.

Upravo zbog toga T-72 ostaje okosnica ruske artiljerije.

Povratak na Net.hr