KAMIONI KRENULI PREKO GRANICE

“Granica je deblokirana, ovo je velika pobjeda za sve građane Srbije”

Hrvatska deblokada granice sa Srbijom pobjeda je svih građana Srbije, rekao je u petak srbijanski ministar unutarnjih poslova, a srbijanska vlada je zakazala za 21 sat izvanrednu sjednu na kojoj se očekuje odgovor na odluku Hrvatske u petak popodne da ukine blokadu graničnih prijelaza.

Granična policija MUP-a Srbije dobila je u petak u 17.05 sati službenu obavijest da je granični prijelaz Batrovci-Bajakovo otvoren, a na vijest o deblokadi granice srbijanska vlada je priopćila da će održati izvanrednu sjednicu večeras u 21 sat.

GOTOVA BLOKADA: “Sva vozila mogu ući u Hrvatsku”

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je uspostavu prometa na srbijansko-hrvatskoj granici ocijenivši da je to velika pobjeda za sve građane Srbije.

“Naša granica je sad potpuno deblokirana i smatram da je ovo velika pobjeda za sve građane Srbije. Mi smo se ponašali ozbiljno i odgovorno, a pokazalo se da je Hrvatska prekršila i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i druge sporazume”, rekao je Stefanović i potvrdio da će vlada zasjedati u 21 sat.

Kako javljaju reporteri Radio-televizije Srbije, prvi kamioni iz kilometarski duge kolone na prijelazu Batrovci-Bajakovo krenuli su preko granice, a promet je, bez ograničenja, otvoren i na svim drugim ranije zatvorenim prijelazima između Srbije i Hrvatske.

Hitna objašnjenja

Bruxelles je u petak priopćio da će Europska komisija od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na “ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom”.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je ranije u petak u Beogradu da ga veoma brine situacija na srbijansko-hrvatskoj granici i apelirao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini.

Hahn je nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao kako je osobno vidio kolonu kamiona duž auto ceste prema granici s Hrvatskom i naglasio da se situacija može riješiti jedino uklanjanjem blokada na granici, te da tome “nema alternative”.

Visoki europski dužnosnik pozvao je da svi “razoružaju” svoj govor i riječi u međusobnoj komunikaciji.

Povratak na Net.hr