BIJES I IRONIJA

SRPSKI MEDIJI O PROSLAVI ‘OLUJE’: ‘Hrvati su podigli oba svoja raspala MIG-a’; ružnim riječima ‘počastili’ i Borisa Miloševića

Ove godine srbijanski su mediji bijes i gorčinu povodom obljetnice ‘Oluje’ usmjerli najviše na Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i člana SDSS-a, koji je prvi predstavnik hrvatskih Srba koji je službeno došao na svečanost u Knin

Očekivano, srbijanski su mediji i ove godine popratili proslavu Dana pobjede i obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” mnoštvom gnjevno intoniranih tekstova. Ove godine, međutim, bijes i gorčinu usmjerli su ponajviše na Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i člana SDSS-a, koji je prvi predstavnik hrvatskih Srba koji je službeno došao na svečanost u Knin.

GOTOVINA U KNINU: ‘Svi moraju uživati slobodu’, PLENKOVIĆ: ‘Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala’, MILANOVIĆ: ‘Pozdravljam ovo’

Bijes usmjeren na Borisa Miloševića

Blic pod naslovom “Mirotvorac ili izdajnik: Kako je jedan Milošević opet uspio podijeliti Srbe” piše: “Srbin, pa još i Milošević, svojim najavljenim potezom dijeli Srbe i Srbiju, pa i Hrvatsku, poput svog ozloglašenog prezimenjaka.”

Blic piše i da je Milošević prvi Srbin koji je sudjelovao u proslavi “najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata u Europi, koje se provelo nad njegovim narodom”, a podsjećaju da je u “nezapamćenom etničkom čišćenju” ubijena i njegova baka. Blic također piše kako su u Srbiji podijeljena mišljenja oko Miloševića pa jedni tvrde da će “nasjesti na provokaciju i dati Oluji legitimitet”, dok drugi ističu da bi njegova gesta mogla doprinijeti trajnom miru i uvažavanju dvaju naroda.

 

Radiotelevizija Srbije u uvodu teksta pod naslovom “Hrvatska slavi godišnjicu “Oluje”, ustaški pokliči u Kninu” citira izjavu premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava te izjavu Borisa Miloševića koji je poručio kako je važno shvatiti da je i Srbija imala svoje žrtve. RTS je dosta prostora dao i pripadnicima HOS-a koji su danas u Kninu nosili crne majice i uzvikivali “Za dom spremni”, a pišu i da ih je policija zaustavila na putu do glavnog gradskog trga gdje se održavala svečanost. RTS je naveo da su HOS-ovci Miloševiću poručili da mu u Kninu nije mjesto.

Kurir, pak, u tekstu pod naslovom “Plenković: Pobedili smo velikosrpsku politiku! Milanović: Hvala Borisu Miloševiću!” prenosi dijelove govora premijera Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, a generala Antu Gotovinu nazivaju “glavnim zločincem u Oluji” za kojeg ”

MILOŠEVIĆ KOMENTIRAO GOVORE PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA PA DODAO: ‘Emocije su još svježe, moramo ovo učiniti da se strahote ne ponove’

Portal Pink.rs. u naslovu je napao Miloševića: “Sram te bilo, bijedo ljudska!”, napisavši dalje kako je “Milošević iz prvog reda pozdravljao proslavu etničkog čišćenja nad srpskim narodom” te za dolazak na proslavu Oluje “dobio i splauz”.

 

Informer je odlučio obljetnicu “Oluje” popratiti posprdnim osvrtima na MiG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su nadlijetali Knin.

“Kakva vojna sila! Zbog proslave “Oluje” u Kninu Hrvati podigli oba svoja raspala MiG-a 21. S takvim igračkama se mod nas ni djeca ne igraju” piše Informer pa ironično nasgtavlja: “Ali, svatko se ponosi onim što ima.”

“Hrvatska s dva raspala MiG-a 21, a Srbija s 10 moderniziranih MiG-ova 29”, pišpe Informer te “informira” da će Hrvatska “za dvije godine ostati i bez ta dva MiG-a, a Srbija će za par mjeseci biti jača za četiri MiG-a 29 koji dolaze s remonta u Bjelorusiji”. “Oni se kao vojna sila ne mogu uspoređivati sa Srbijom”, napisao je Informer.

PUPOVAC ZA BEOGRADSKE MEDIJE: ‘Boris Milošević odlazi u Knin da bi križ stavio na mržnju koja dominira u Hrvatskoj i hrvatsko-srpskim odnosima’

Povratak na Net.hr